- TM 5
Składniki
ZALEWA:
- 1800 g wody letniej
- 250 g octu
- 80 g soli
- 100 g cukru
OGÓRKI :)
- 8-10 kg ogórków
WSAD:
- ziele angielskie, (2 ziarenka do słoika)
- pieprz cały, (3-5 ziarenek do słoika)
- gorczyca biała, (5-10 ziarenek do słoika)
- chrzan, korzeń, (1 plasterek do słoika)
- liść laurowy, (1 listek do słoika)
- liście czarnej porzeczki, (1 liść do słoika)
- koper, kwiat
- 1-2 główki czosnku, (1 ząbek do słoika)
- 2 marchewki, (2 plasterki do słoika)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. WSAD umieścić w każdym słoiku.
2. Do słoików powkładać ogórki.
3. ZALEWA: Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki i wymieszać 2 min/ 37*C/ obr. 3.
4. Ogórki zalać zalewą, zakręcić mocno i pasteryzować 10-15 min. (aż chrzan zmieni kolor).
Porady
Zalewę trzeba przygotować dwókrotnie.
Z taką samą zalewą przygotowuję też paprykę
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis super. Ogóreczki palce lizać.
,
U mnie wyszły pyszne
SusKat
Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym ogórki i paprykę robiło się na tej samej zalewie. Zapewne z oliwą lub olejem też się sprawdzą... pozostawiam wybór każdemu
Wypróbuję, akurat dostałam swieże ogóreczki. Czy do zalewy do papryki nie dodajesz oliwy? Zazwyczaj takowa jest w papryce konserwowej.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?