thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

składniki na ciasto

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na masę

  • 200 g kokosu
  • 450 g mleka
  • 50 g cukru
  • 2 białka
  • 100 g Miękkiego masła

składniki na polewę

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mleka
  • 40 g masła

dodatkowo

  • 3 czerwone galaretki
  • 3 paczki herbatników „petite beurre” albo „szkolnych”

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    przygotowanie ciasta
    1.  

      1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Oddzielić białka od żółtek. Odważyć mąkę i wymieszac ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.

      2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 3 białak, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5min/obr.3,5.

      3. Dodac cukier., ubijać dalej 1min/obr.1,5

      4. Dodać żółtka, wymieszac 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek

      5. Ustawić obroty na 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako, mieszając kopystką 30 sekund.

      6. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 37x25 cm. I piec 25 min. odstawić do ostygnięcia

       

  1. przygotowanie masy
    1.  

      1. Umyć naczynie miksujące, wlać do niego mleko, dodać kokos i gotować 20min/90°C/obr.1,5.  Przełożyć i odstawić do ostygnięcia.

      2. Do czystego naczynia miksującego włożyć masło i cukier puder i ucierać 1min./obr.3

      3. Założyć motylek, przez otwór w pokrywie porcjami dodawać zimny kokos i ucierać 1 min/obr.1. Po tym czsie zgarnąć masę kokosową ze ścianek naczynia za pomocą kopystki i powtórnie nastawić na 1min./obr.2. Gotową masę wyjąć.

      4. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać 2 białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5 min/obr.3,5.

      5. Przez otwór w pokrywie dodawać porcjami masę kokosową, wymieszać 1 min/obr.1,5.

        Gotową masę wyłożyć na zimny placek i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

       

  2. przygotowanie galaretki
    1.  

      1. Galaretki rozpuścić w 1000 g gorącej wody. Krzepnącą galaretkę wylać na zastygnięty placek i ułożyć na niej herbatniki. Ponownie wstawić do lodówki.

       

  3. przygotowanie polewy
    1. Połamaną czekoladę wraz z masłem i mlekiem umieścić w naczyniu miksującym i podgrzać 4 min/50°C/obr.2. Polewę rozsmarować na placku i posypać kokosem.

Porady

Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placek z masą kokosową i galaretką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: