thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
28 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

na masę jabłkową

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1000 g jabłek

na biszkopt

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki

na masę jogurtową

  • 1000 g jogurtu owocowego bez owoców
  • 1 galaretka koloru jogurtu
  • 1 łyżeczka żelatyny

na bitą śmietanę

  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 15 g cukru pudru

na poncz

  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki amaretto lub innego alkoholu smakowego

dodatkowo

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 30 g gorzkiej czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1.  1.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Oddzielić białka od żółtek.

    2.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać ok. 3-4 min/obr.4.

    3. Dodać cukier, ubijać 1 min/obr.1,5.

    4. Dodać żółtka, wymieszać 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek.

    5. Ustawić obroty 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać za pomocą kopystki.

    6. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach ok. 38x23 cm i piec 30-35 min, do „suchego patyczka”.

    Ostudzić.

  2. Masa jogurtowa
  3.  1. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.

    2. Jogurt wlać do naczynia miksującego, dodać do niego tężejącą galaretkę z żelatyną i wymieszać 20 s/obr. 3.

    3. Wyłożyć na biszkopty i odstawić do stężenia.

  4. Masa jabłkowa
  5.   1. Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach 6 s / obr. 4

    2. Obie porcje umieścić w naczyniu i poddusić 10 min / Varoma / obr.3

    3. Dodać suchą galaretkę i wymieszać 1 min / Varoma / obr.2; ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i poukładać na niej biszkopty lekko nasączone ponczem, jeden obok drugiego.

    4. Odstawić do ostygnięcia.

  6. Bita śmietana
  7.   1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.

    2. Na noże w naczyniu miksującym nałożyć motylek. Wlać schłodzona śmietanę, dodać cukier i ubijać na 3, aż śmietana będzie sztywna, następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać 10s./obr.3.

    3. Wyłożyć na masę jogurtową.

  8. Posypka czekoladowa
  9.   1. Czekoladę umieścić w czystym i suchym naczyniu miksującym i rozdrobnić ją 10s./obr.8.

    2.Posypać czekoladą wierzch placka i odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc.

Porady

Ciasto jest na blaszkę ok. 38x23 cm, ale można też upiec go w tortownicy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placek imieninowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: