![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/adq06jws-a8e7b-618230-cfcd2-xtgbtu87/9ef4cafa-c9ce-447e-b431-f70d37ff91c9/main/polksiezyce-cytrynowe-ucierane.jpg)
- TM 31
Składniki
na ciasto
- 250 g cukru pudru
- 250 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 6 jajek
- 250 g margaryny
na lukier
- 1 żółtko
- 250 g cukru pudru
- sok z 0,5 cytryny
- 0,5 łyżeczki Miękkiego masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wsypać 250 g cukru i zmielić na puder 10s/obr. 10. Przełożyć. czynnośc powtórzyć z drugą porcją cukru (tym na lukier). Przełożyć.
2. Do naczynia miksującego włożyć margarynę pokrojoną na kawałki, dodać puder i 5 żółtek (pozostałe 1 będzie do lukru). Ucierać 3min/obr.4.
3. Do masy dodac mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
4. Osobno ubić pianę z 6 białek, dodając na końcu cukier waniliowy.
5. Ustawic 3min/obr.3 i przez otwór w pokrywie dodawać do masy po łyżce pianę, mieszać za pomocą kopystki.
6. Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem i piec w nagrzanym piekarniku 25-30 min w 180°C.
1. Po upieczeniu placka wyjąć go od razu na deskę i ciepły polać lukrem.
2. Od razu wykrawać kieliszkiem półksiężyce jeden przy drugim i układać je na kratce kuchennej do ostygnięcia.
1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać puder, żółtko, dodać sok z cytryny i masło i ucierać 4min,/obr.4.
przygotowanie ciasta
przygotowanie półksiężyców.
przygotowanie lukru
Porady
1. Blaszka o wymiarach ok 36x20.
2. Średnica kieliszka to 4 cm, wtedy wychodzą takie w sam raz, ale można i wykrawać większe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszedł zakalec.
Uwielbiam je, znikają w 5 minut
A czy ktoś z deklarujących wypróbował?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Na pewno wypróbuję![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ciekawy przepis, muszę spróbować
lilly20
Ciekawy przepis, muszę spróbować
lilly20
Wygladają pysznie
dodaje do wypróbowania ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)