![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ft23ql5t-e556b-281970-f60be-nfu1ja9g/7dd57350-ace6-4a80-80a8-0c023bad5ef7/main/zawijana-drozdzowka-z-kakao-i-nutella-przepis-marcin-barycz.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ft23ql5t-e556b-281970-f60be-nfu1ja9g/71c6fb7b-8a72-4367-8c20-8ca9169aaedc/main/zawijana-drozdzowka-z-kakao-i-nutella-przepis-marcin-barycz.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ft23ql5t-e556b-281970-f60be-nfu1ja9g/230a212b-ffcd-4f49-a4fd-90c4495a92ae/main/zawijana-drozdzowka-z-kakao-i-nutella-przepis-marcin-barycz.jpg)
Składniki
Zawijana drożdżówka z kakao i Nutella - przepis Marcin Barycz
- 300 gramów mąki pszennej
- 100 gramów cukru
- 20 gramów świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 gramów masła
- 150 gramów mleka
- 50 gramów mąki pszennej, Po podzieleniu ciasta na pół 50g mąki
- 35 gramów kakao, Po podzieleniu ciasta na pół 35g kakao
- 1 szczypty soli
- 1 jajko, do posmarowania ciasta przed upieczeniem
- 2 łyżki mleka, do posmarowania ciasta przed upieczeniem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Alex - kwadratowa forma do zapiekania
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ustaw:
"Blokada naczynia miksującego"
Czas 3 minuty / temperatura 37°C / obroty 2Do naczynia dodaj:
300 gramów mąki pszennej
szczyptę soli
dodaj 1 całe jajko
dodaj 1 zółtkoPodziel ciasto na dwie części, do dwóch misek.
Pierwszą połowę ciasta wrzuć do naczynia Thermomixa i dodaj:
50 gramów mąki pszennej"Blokada naczynia miksującego"
Ustaw:"Ciasto" 1 minuta
Ustaw: 1 minuta
Tak wyrobione ciemne ciasto przełóż do miski.
Na środek nałóż nutelle
Posmaruj jajkiem wymieszaznym z mlekiem.
Przepis
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczna drożdżówka.
Are you sure to delete this comment ?