thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 35min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zawijana drożdżówka z kakao i Nutella - przepis Marcin Barycz

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 gramów masła
  • 150 gramów mleka
  • 50 gramów mąki pszennej, Po podzieleniu ciasta na pół 50g mąki
  • 35 gramów kakao, Po podzieleniu ciasta na pół 35g kakao
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta przed upieczeniem
  • 2 łyżki mleka, do posmarowania ciasta przed upieczeniem

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    Alex - kwadratowa forma do zapiekania kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przepis
  1. Do naczynia dodaj:
    150 gramów mleka
    80 gramów masła
    100 gram cukru
    20 gramów świeżych drożdży
  2. Ustaw: Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
    Czas 3 minuty / temperatura 37°C / obroty 2
  3. Do naczynia dodaj:
    300 gramów mąki pszennej
    szczyptę soli
    dodaj 1 całe jajko
    dodaj 1 zółtko
  4. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
    UstawCiasto"Ciasto" czas 2 minuty
  5. Podziel ciasto na dwie części, do dwóch misek.
  6. Pierwszą połowę ciasta wrzuć do naczynia Thermomixa i dodaj:

    50 gramów mąki pszennej
  7. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
    Ustaw: Ciasto"Ciasto" 1 minuta
  8. Tak wyrobione jasne ciasto przełóż do miski.

  9. Do naczynia dodaj drugie ciasto i dosyp:

    20 gramów kakao
  10. Ustaw: 1 minuta
  11. Tak wyrobione ciemne ciasto przełóż do miski.
  12. Odstaw ciasta do wyrośnięcia na 60 minut,
    w ciepłym miejscu.
  13. Rozwałkuj dwa kolory ciasta,
    Połóż ciemny placek na jasny i jeszcze raz delikatnie rozwałkuj
  14. Wytnij paski na boku i zroluj
  15. Na środek nałóż nutelle
  16. Zwiń i odstaw do foremki wyłożonej papierem do pieczeniana
    30 minut
  17. Posmaruj jajkiem wymieszaznym z mlekiem.
  18. Piecz
    ok. 35 minut w 180°C
  19. Upieczoną drożdżówkę po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

    Smacznego !
    Pozdrawiam Marcin Barycz

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zawijana drożdżówka z kakao i Nutella - przepis Marcin Barycz

Wydrukuj:

Komentarze