Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 31
opublikowany: 30/05/14
zmieniono dnia: 26/03/17
Składniki
na ciasto
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kaszy manny (lub polenty)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1000 g chudego twarogu
- 40 g masła
- 50 g konfitury morelowej
- 1200 g jabłek
- 2 cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
2. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki.
3. 500 g jabłek umieścic w naczyniu miksującym i rozdrobnić 2s/obr.5, dodać do nich 2 łyżki soku z cytryny i wymieszać kopystką. Przełożyć, naczynie miksujące umyć.
4. Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny.
5. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ucierać 1min 30s/obr.4.
6. Do masy jajecznej dodać pokruszony ser i ucierać 1min/obr.6 przy pomocy kopystki.
7. Do naczynia miksującego włożyc skórkę cytrynową, 4 łyżki soku z cytryny, mąkę ziemniaczaną, 4 łyzki kaszy manny (lub w wersji bezglutenowej polenty) i proszek do pieczenia. Wymieszać 1 min/obr. wsteczne/obr.4, pomagając sobie kopystką.
8. Do masy dodać roztopione i przestudzone masło oraz rozdrobnione jabłka, wymieszać 1 min/obr. wsteczne/obr.3, z pomocą kopystki.
9. Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
10. Na wierzchu ciasta ułożyć koliście plasterki jabłka.
11. Ciasto piec 60 - 70 min w 180°C.
12. Rozpuścic konfiturę i posmarować nią gorący placek.
ciasta:
Porady
Przepis pochodzi z książki "Dieta na jeden dzień tygodnia" Susanne Ploog i jak dla mnie jest REWELACYJNY.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam... muszę spróbować
Wygląda cudnie, biorę się do roboty Pycha !!!!!
Co ludzie mają z tym glutenem? Nawciskają im lekarze głupot, eh! Właśnie robi się ciasto, ciekawe, co z tego będzie? Jutro wiozę je do pracy!
Super ciasto! Polecam
Kasza manna, budyń i proszek do pieczenia zawierają gluten.