thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

masa makowa

  • 50 g daktyli
  • 50 g fig
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 50 g Migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 150 g miodu
  • 400 g suchego maku
  • 1000 g mleka

dodatkowo

  • 1 kieliszek amaretto
  • kilka orzechów do ozdoby
  • kokos do ozdoby
  • 0,5 weki, pokrojonej na kromki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ułożenie
  1.  

    Dno i boki salaterki wyłożyć kromkami weki zmoczonymi w mleku. Wyłożyć część masy makowej, ułożyć warstwę weki, znów masa, weka i masa. Na wierzchu ułożyć dekorację z orzechów, posypać kokosem.

     

  2. Przygotowanie masy makowej
  3.  

    1. Do naczynia miksującego wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 25 min/100°C/obr.2

    2. Mak odsączyć na sitku, ponownie wsypać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i ucierać 1min/orb.9.

    3. Dodać miód, masło, cukier waniliowy i gotować 3min/90°C/obr.4.

    4. Przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie i wymieszać kopystką i wystudzić.

    5. Do wystudzonej masy dodać kieliszek amaretto i wymieszać.

    6. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć żółtka i cukier i ubijać 1min/obr.6, przełożyc do wystudzonego maku, wymieszać.

    7. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać białka i ubijać 3-4 min/obr.4, przełożyc do maku, wymieszać.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makówki w mleku

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: