- TM 5
Składniki
masa makowa
- 50 g daktyli
- 50 g fig
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 50 g Migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g skórki pomarańczowej
- 1 cukier waniliowy
- 150 g masła
- 150 g miodu
- 400 g suchego maku
- 1000 g mleka
dodatkowo
- 1 kieliszek amaretto
- kilka orzechów do ozdoby
- kokos do ozdoby
- 0,5 weki, pokrojonej na kromki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dno i boki salaterki wyłożyć kromkami weki zmoczonymi w mleku. Wyłożyć część masy makowej, ułożyć warstwę weki, znów masa, weka i masa. Na wierzchu ułożyć dekorację z orzechów, posypać kokosem.
1. Do naczynia miksującego wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 25 min/100°C/obr.2
2. Mak odsączyć na sitku, ponownie wsypać do "Blokada naczynia miksującego" i ucierać 1min/orb.9.
3. Dodać miód, masło, cukier waniliowy i gotować 3min/90°C/obr.4.
4. Przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie i wymieszać kopystką i wystudzić.
5. Do wystudzonej masy dodać kieliszek amaretto i wymieszać.
6. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć żółtka i cukier i ubijać 1min/obr.6, przełożyc do wystudzonego maku, wymieszać.
7. Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać białka i ubijać 3-4 min/obr.4, przełożyc do maku, wymieszać.
Ułożenie
Przygotowanie masy makowej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wspaniały deser.
Zrobie to na Bank dziekuje za przepis)
Are you sure to delete this comment ?