- TM 31
Składniki
dodatkowo
- 200 g bezów
składniki na masę z chałwą
- wystudzony budyń
- 200 g chałwy
- 200 g masła
składniki na poncz
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki cukru
- sok z 0,5 cytryny
- 125 g gorącej wody
składniki na polewę
- 150 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
- 1 czubata łyżka masła
składniki na masę czekoladową
- 20 g czystej wódki
- 100 g gorzkiej czekolady roztopionej
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła
składniki na budyń
- 500 g mleka
- 200 g cukru
- 150 g mąki ziemnaczanej
- 4 żółtka
składniki na biszkopt
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Upiec 1 biszkopt i po ostygnięciu przekroić go na pół, lub upiec 2 biszkopty, każdy z 3 jajek.
2. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Oddzielić białka od żółtek.
3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać ok. 3-4 min/obr.4.
4. Dodać cukier, ubijać 1 min/obr.1,5.
5. Dodać żółtka, wymieszać 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek.
6. Ustawić obroty 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać za pomocą kopystki.
7. Wyłożyć ciasto na tortownicę i piec 35-40 min, do „suchego patyczka”.
Ostudzić.
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na budyń, podgrzewać 10min/90°C/obr.3. Ostudzić.
1. Do naczynia miksującego włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, żółtka i ucierać 1min/obr.3.
2. Założyć motylek. Ustawić obr.1 i przez otwór w poktywie dodawać porcjami roztopioną, przesudzoną czekoladę i wódkę. Ucierać ok. 3-4 min.
1. Do naczynia miksującego włożyć miękkie masło i ucierać 1min/obr.3.
2. Założyć motylek. Przez otwór w pokrywie dodawać po łyżce przestudzony budyń na przemian z chałwą (chałwę rozgnieść widelcem), co mniej więcej 30-50 s. Im wolniej, tym lepiej. Mnie utarcie tej masy zajmuje średnio 15-20 minut.
1. Gorącą wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy nieco ostygnie dodać wódkę. (może być smakowa). Wymieszać.
1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8s/obr.7, dodać masło i mleko i podgrzewać 4 min/90°C/obr.3.
1. Jeden blat biszkoptu ułożyć na paterze (jesli był krojony, to tym przekrojonym do góry) i naponczować go połową ponczu, miejsce przy miejscu.
2. Na biszkopt wyłożyc masę czekoladową.
3. Na masie ułożyć bezy, jedna obok drugiej.
4. Na bezy wyłożyć 3/4 masy z chałwą (resztę zostawić do obsmarowania boków).
5. Drugi biszkopt naponczować resztą ponczu od tej strony, która będzie na masie, i od razu wyłożyć na masę.
6. Resztą masy z chałwą posmarować boki tortu. Dowolnie posypać, np. wiórkami czekoladowymi.
7. Wierzch tortu polać polewą i dowolnie udekorować.
Biszkopt
Budyń
Masa czekoladowa
Masa z chałwą
Poncz
Polewa
Przełożenie tortu
Porady
Tortownica o wymiarach 24-26 cm.
Dno tortownicy wyłożyc papierem do pieczenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Doskonałe połączenie smaków, można jeść i jeść...
Torcik wygląda super. Dodaję go do swojej kolekcji ulubionych i wypróbuję na święta