- TM 31
Składniki
na wierzch
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 czekolada gorzka
- płatki migdałowe
na ciasto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 150 g Miękkiego masła
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany, 12%
- 120 g likeru jajecznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 °C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
2. Do naczynia miksującego włożyc masło, dodać cukier, utrzeć 1 min/obr.4.
3. Dodać jajka, śmietanę i likier, wymieszać 20s/obr.4.
4. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczanąi proszek do pieczenia, wymieszać 10s/obr.4.
5. Ciasto nakładać równomiernie do foremek, piec 25 min na środkowej szynie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika pozostawic muffinki w formie ok 5 min do ostygnięcia, a nastepnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 7s/obr.6, dodać masło i mleko i podgrzewać 3min/80°C/obr.2.
2. Polać polewą muffinki i posypać płatkami migdałowymi.
Przygotowanie ciasta
przygotowanie polewy
Porady
U mnie średnica papilotek wynosiła 3,5 cm.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze