thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

składniki na chleb

  • 50 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g białej mąki bezglutenowej, (np.Balviten)
  • 350 g mąki wieloziarnistej bezglutenowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 430 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 150 g ugotowanych potłuczonych ziemniaków
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki płatków owsianych bezglutenowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    przygotowanie chleba
  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać suche drożdze i cukier i podgrzewać 1min/37°C/obr.1

    Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    Ciasto preżełożyc do wyłożonej papierem blaszki i zostawić do wyrośnięcia na ok 15 - 30 min.

    Posmarować chleb jajkiem i posypać dowolnymi ziarnami. Przeciąć chleb przez środek wzdłuż. piec 5o min w 200°C.

     

    Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.

     

     


Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 3, 2018 at 22:13

    czy jajo ze skladnikow dodac do ciasta, czy nie dodawac i tylko posmarowac ciasto?

  • lutego 11, 2017 at 20:24

    Pycha, pycha, pycha!

  • stycznia 24, 2013 at 12:45

    Ten chleb jest właśnie przerobionym przepisem z podstawowej książki "Radość gotowania" na potrzeby moich "bezglutenowców". tmrc_emoticons.;) Jego największą zaletą jest to, że długo utrzymuje świeżość i się nie kruszy.

  • stycznia 23, 2013 at 22:12

    Big Smile Wprawdzie nie jestem alergikiem, ale ten przepis bardzo przypomina mój ulubiony chleb z mąki przennej z dodatkiem zmielonych ziaren żyta i pszenicy (Radość gotowania) . Jest najlepszy ze wszystkich, które piekłam i piekę na okrągło.


    Sądzę, że ten też będzie świetny. Może ktoś go upiecze i podzieli się swoją opinią?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"