- TM 31
Składniki
na masę jabłkową
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka agrestowa
- 1000 g jabłek
na biszkopt
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki
na masę jogurtową
- 1000 g jogurtu owocowego bez owoców
- 1 galaretka koloru jogurtu
- 1 łyżeczka żelatyny
na bitą śmietanę
- 500 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 15 g cukru pudru
na poncz
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki amaretto lub innego alkoholu smakowego
dodatkowo
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 30 g gorzkiej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Oddzielić białka od żółtek.
2.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać ok. 3-4 min/obr.4.
3. Dodać cukier, ubijać 1 min/obr.1,5.
4. Dodać żółtka, wymieszać 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek.
5. Ustawić obroty 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać za pomocą kopystki.
6. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach ok. 38x23 cm i piec 30-35 min, do „suchego patyczka”.
Ostudzić.
1. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
2. Jogurt wlać do naczynia miksującego, dodać do niego tężejącą galaretkę z żelatyną i wymieszać 20 s/obr. 3.
3. Wyłożyć na biszkopty i odstawić do stężenia.
1. Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach 6 s / obr. 4
2. Obie porcje umieścić w naczyniu i poddusić 10 min / Varoma / obr.3
3. Dodać suchą galaretkę i wymieszać 1 min / Varoma / obr.2; ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i poukładać na niej biszkopty lekko nasączone ponczem, jeden obok drugiego.
4. Odstawić do ostygnięcia.
1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
2. Na noże w naczyniu miksującym nałożyć motylek. Wlać schłodzona śmietanę, dodać cukier i ubijać na 3, aż śmietana będzie sztywna, następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać 10s./obr.3.
3. Wyłożyć na masę jogurtową.
1. Czekoladę umieścić w czystym i suchym naczyniu miksującym i rozdrobnić ją 10s./obr.8.
2.Posypać czekoladą wierzch placka i odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc.
Biszkopt
Masa jogurtowa
Masa jabłkowa
Bita śmietana
Posypka czekoladowa
Porady
Ciasto jest na blaszkę ok. 38x23 cm, ale można też upiec go w tortownicy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jaki to ma być konkretnie jogurt??
Ciasto przepyszne
Wszystkim gościom smakowało. Jego smak jest lekki, orzeźwiający.
Ciasto rewelacja!!! Proste i bardzo smaczne Polecam.
Ciasto jest baaaaaardzo pyszne i mimo wygladu na skomplikowane nie jest trudne do zrobienia.U mnie zachwycilo wszystkich.Polecam
Wygląda smacznie .