Składniki
na bułki
- 1/2 łyżeczki soli
- 380 g wody, najlepiej letniej, lekko ciepłej
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na drobne kawałki
- 1 jajko, duże
- 45 g cukru
- 40 g mleka w proszku
- 12 g suchych drożdży
- 60 g rodzynek
- rozbełtane jajko do posmarowania bułek
- ziarna sezamu do posypania bułek
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 15 g płatków owsianych
- 40 g sezamu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wsypać sezam i płatki owsiane. Zemleć 10s./ obr. 10.
Dodać resztę składników wg podanej kolejności. Wymieszać 20 s. / obr. 4. Następnie wyrobić 5 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Ciasto pozostawić w naczyniu aż wypełni jego objętość.
Wyrobić ponownie 1 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Z ciasta uformować 12 bułek (ok 118 g każda). Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Podrośnięte bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20-22 minuty w temp. ok. 180* .
bułek
Porady
Bułeczki można zajadać same, ale do szkoły na drugie śniadanie doskonale sprawdzą się przekrojone na pół, posmarowane masełkiem i dżemikiem, nutellą, czy innym ulubionym słodkim dodatkiem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ależ absotultnie nie dziwię się pytaniom Dlatego też, jesli tylko potrafię, od razu na nie odpowiadam Niejasności są po to, aby je wyjaśniać A swoją drogą, po wypróbowaniu wielu przepisów, sama uważam, że mleko w proszku poprawia smak pieczywa i nadaje mu pulchności Pozdrawiam
Meg
Dzięki Meg za szerokie wyjaśnienie dodawania mleka w proszku. Wybacz, ale ten Twój komentarz gdzieś zapodział się wśród wielu innych. Dobrze by było zamieszczać takie dodatkowe informacje pod przepisem, we wskazówkach. Wtedy "nie giną". Przytaczasz tutaj angielskie przepisy i opinie angielskich piekarzy, które wśród polskich przepisów są mało stosowane i malo znane. Nie dziw się więc pytaniom.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zachęcam
Meg
uwielbiam bułeczki na śniadanko , mam mleko w proszku wypróbuje pozdrawiam
Polecam, bo są bardzo sycącę
Meg
Wtaj Gabi Przepis, który podałam ma angielskie korzenie (ja dodałam mielone ziarna i zmieniłam proporcje wody). W wielu angielskich przepisach pojawia się dodatek mleka w proszku, gdyż według najlepszych angielskich piekarzy mleko w proszku:
1). nadaje ciastu smak i kolor
2). ma więcej składników odżywczych niż ta sama ilośc mleka zwykłego (stosują przelicznik 1/3 szklanki mleka w proszku = 1 szklanka mleka zwykłego)
3). służy jako środek zmiękczający ciasto
4). poprawia jakość ciasta
5). wpływa na ładnieszy kolor skórki
6). utrzymuje wilgotność w wyrobie
oraz
7). lepiej wpływa na rozwój glutenu niż mleko zwykłe
Podają też techniczne przyczyny stosowania mleka w proszku. Według Anglików mleko w proszku:
. łatwiej przechowywać, gdyż nie trzeba go przechowywać w lodówce i nie martwimy się że zaraz mu się kończy termin lub że będzie zepsute (czyli mając w szafce mleko w proszku, możemy zrobić np. te buki w nocy o północy, nawet gdy okaże się, że w lodówce nie mamy grama mleka zwykłego)
9). ławiej zmierzyć
10). nie trzeba go podgrzewać przed dodaniem do mikstury ciasta
Mleko w proszku moża oczywiście zastąpić mlekiem płynnym, trzeba jednak zredukować jego ilośc wg przelicznika
Więc skoro w niektórych przepisach jest mleko w proszku, to dlaczego go nie dać i nie wypróbować?
Życzę udanych eksperymentów
Meg
O fajne bułeczki i nigdy nie piekłam z dodatkiem mleka w proszku wypróbuję
I ja również dodaję lubimy bułeczki,szczególnie maślane
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Dziękuję, za komentarz. Twoje bułeczki bez dodatku mleka w proszku są na pewno pyszne. Polecam jednak szybciutką lekturę zalet mleka proszkowego, wypróbowania przepisu i dokonania oceny w praktyce
Meg
Meg, dziękuję za kolejny przepis na maślane bułeczki, piekę bez mleka w proszku i również wychodzą smaczne Pozdrawiam