- TM 31
Składniki
składniki na ciasto
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 150 g mąki
- 170 g cukru
- 1,5 łyżeczki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na masę
- 200 g kokosu
- 450 g mleka
- 50 g cukru
- 2 białka
- 100 g Miękkiego masła
składniki na polewę
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mleka
- 40 g masła
dodatkowo
- 3 czerwone galaretki
- 3 paczki herbatników „petite beurre” albo „szkolnych”
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Oddzielić białka od żółtek. Odważyć mąkę i wymieszac ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 3 białak, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5min/obr.3,5.
Dodac cukier., ubijać dalej 1min/obr.1,5
Dodać żółtka, wymieszac 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek
Ustawić obroty na 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako, mieszając kopystką 30 sekund.
Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 37x25 cm. I piec 25 min. odstawić do ostygnięcia
Umyć naczynie miksujące, wlać do niego mleko, dodać kokos i gotować 20min/90°C/obr.1,5. Przełożyć i odstawić do ostygnięcia.
Do czystego naczynia miksującego włożyć masło i cukier puder i ucierać 1min./obr.3
Założyć motylek, przez otwór w pokrywie porcjami dodawać zimny kokos i ucierać 1 min/obr.1. Po tym czsie zgarnąć masę kokosową ze ścianek naczynia za pomocą kopystki i powtórnie nastawić na 1min./obr.2. Gotową masę wyjąć.
Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać 2 białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5 min/obr.3,5.
Przez otwór w pokrywie dodawać porcjami masę kokosową, wymieszać 1 min/obr.1,5.
Gotową masę wyłożyć na zimny placek i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 1000 g gorącej wody. Krzepnącą galaretkę wylać na zastygnięty placek i ułożyć na niej herbatniki. Ponownie wstawić do lodówki.
Połamaną czekoladę wraz z masłem i mlekiem umieścić w naczyniu miksującym i podgrzać 4 min/50°C/obr.2. Polewę rozsmarować na placku i posypać kokosem.
przygotowanie ciasta
przygotowanie masy
przygotowanie galaretki
przygotowanie polewy
Porady
Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wygląda apetycznie muszę wyprubować.
Ciasto smaczne, jak ktoś lubi kokos.
Jedynie co następnym razem zmienię gdy będę go robić, to do polewy zamiast 200g gorzkiej czekolady dam 100g mlecznej i 100g gorzkiej. Wolimy bardziej słodkie wykończenia ciast.
Ciasto ogólnie bardzo dobre , jest pewien mankament rozsypujacej sie masy mize dobrze byliby dodać Do masy grysiku aby związało dobrze kokos. Następnym dobrym rozwiązaniem byłoby ściąć gore ciasta przed położeniem masy kokosowej żeby dobrze spoić ciasto z masa.
Zrobilam w koncu to ciasto i polecam, wyszlo pyszne.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
uwielbiam kokosy , przepis dodaje do ulubionych
mniam przepysznie wygląda! z pewnością wyprubuje
Ciasto godne uwagi przepis dodałam do wyprobowania ,a upiekę na sylwestra
Ciasto wyglada bardzo smakowicie, dodaje do wypróbowania, tylko kiedy te wszystkie slodkości robić ???? pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?