thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 14/08/13
zmieniono dnia: 14/08/13

Składniki

na bułki

  • 30 g masła, pokrojonego w drobne kawałki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 15 g otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 20 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 - 210 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    bułeczek
  1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, wlać wodę, podgrzac 2 min/ 37stopni/ obr.1.

  2. Dodać mąkę, masło, sól, jajko i ziarna. Wymieszać 15 s./obr. 4. Następnie wyrobić 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

  3. Dać ciastu odpocząć przez 10 minut i ponownie wyrobić 1 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

  4. Przełożyć ciasto do innego naczynia np. do plastikowej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętojść i stanie się sprężyste. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180/200 stopni (w zalezności jak Wam piecze piekarnik - mój pieczywo piecze w 180, na bułki podkręcam na chwilę na 200, bo pieką się krótko, ale ucierane ciasta i biszkopty muszę piec na 160-170 bo by się spaliły, gdyż piecze się je długo).

  5. Ciasto podzielić na 8 równych części (ok. 100 g każda) i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce w pewnej odległości od siebie i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

  6. Bułki posmarować wodą i trzykrotnie naciąć na środku (nacięcie w kształcie gwiazdki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180/200 stopni przez 20 minut (ja wstawiłam do 180, po około 8 minutach dałam 200, i na ostatnie 5, 6 minut znowu 180.)

Porady

Po upieczeniu bułki szybciutko posmarować wodą, będą się ładnie błyszczały (moje ze zdjęcia się niestety nie błyszczą, gdyż zapomniałam je posmarować tmrc_emoticons.) ).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki śniadaniowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: