Składniki
na bułki
- 30 g masła, pokrojonego w drobne kawałki
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 15 g otrąb pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20 g siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 200 - 210 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, wlać wodę, podgrzac 2 min/ 37stopni/ obr.1.
Dodać mąkę, masło, sól, jajko i ziarna. Wymieszać 15 s./obr. 4. Następnie wyrobić 3 min/"Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Dać ciastu odpocząć przez 10 minut i ponownie wyrobić 1 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Przełożyć ciasto do innego naczynia np. do plastikowej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętojść i stanie się sprężyste. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180/200 stopni (w zalezności jak Wam piecze piekarnik - mój pieczywo piecze w 180, na bułki podkręcam na chwilę na 200, bo pieką się krótko, ale ucierane ciasta i biszkopty muszę piec na 160-170 bo by się spaliły, gdyż piecze się je długo).
Ciasto podzielić na 8 równych części (ok. 100 g każda) i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce w pewnej odległości od siebie i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Bułki posmarować wodą i trzykrotnie naciąć na środku (nacięcie w kształcie gwiazdki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180/200 stopni przez 20 minut (ja wstawiłam do 180, po około 8 minutach dałam 200, i na ostatnie 5, 6 minut znowu 180.)
bułeczek
Porady
Po upieczeniu bułki szybciutko posmarować wodą, będą się ładnie błyszczały (moje ze zdjęcia się niestety nie błyszczą, gdyż zapomniałam je posmarować ).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
pyszne wyszły, nawet mój 8 miesięczny syn próbował, a córa 3 letnia to pierwszy raz aż tyle na śniadanie zjadła
Cieszę się, że smakowały
Meg
Bardzo smaczne też piekłam na śniadanko
Bardzo się cieszę, że się udały jak trzeba no i co najważniejsze, że smakują. Pozdrawiam
Meg
Dziś zrobiłam , wyglądają pięknie , smakują pysznie , wyszły cudnie - wszystkim polecam ten przepis
Beti
Powinny się udać Pozdrawiam.
Meg
Przepis dodałam do wypróbowania Dziękuję za komentarz
Moniu i Heniu - zachęcam do wypróbowania
Meg
I ja również upiekę
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Mam nadzieję, że się udadzą i że będą smakowały
Meg
Are you sure to delete this comment ?