Składniki
na kruszonkę
- 60 g mąki
- 30 g masła
- 60 g cukru
na bułeczki
- 1 jajko zmieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
- 1 szczypta soli
- 250 g twardej marmolady
- 3 jajka
- 150 g masła
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 7 g suchych drożdży, najlepiej cukierniczych, do słodkich wypieków np. Lesaffre
- 20 g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 80 g cukru
- 100 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać 2,5 min/37*C/obr.2.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 4 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
3. Wyłożyć ciasto na stolnicę obsypaną mąką (ja dzieliłam ciasto na dwie porcje), rozwałkować na grubość około 1,5 - 2 cm. Szklanką zaznaczyć bułki, kłaść po łyżeczce marmolady i nakrywać drugim krążkiem wykrojonym szklanką, dokładnie dociskając. Uformować bułki i obtoczyć lekko w mące, żeby dały się rozdzielić po upieczeniu.
Układać w formie wyłożonej papieperm do pieczenia (ja piekłam w tortownicy, ale następnym razem zrobię w formie kwadratowej lub prostokątnej - myślę, że będą miały ładniejszy kształt). Układać w niewielkich odstępach od siebie.
Przykryć sciereczką i pozostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozgrzać piekarnik do 170 -180*C. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do naczynia. Wymieszać 7-8s/ obr.6.
Bułki po wyrośnięciu posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać obficie kruszonką. Piec około 30 minut.
Po upieczeniu odczekać 5 minut, rozdzielić bułeczki (przy pomocy noża lub ręcznie jak się da) i przełożyć na deskę do wystudzenia.
bułeczek
Porady
Wyśmienite do kawy lub kakao na pierwsze lub drugie śniadanie, ale także na podwieczorek. Są wyjątkowo puszyste.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułeczki pyszne i oczywiście wszystkim smakowały
Przepyszne bułeczki. Łatwe dozrobienia. Będą często gościły na moim stole
a czy drożdze w kostce moga byc ?
Wyszły Super!! Dałam różne nadzienia...jabłko,śliwka,dżem porzeczkowy..
Bardzo się cieszę, że tak się udały i posmakowały Teraz mnie też na nie naszło
Meg
Normalna rewelacja! Pierwsza porcja z piekarnika zniknęła w ciągu 3 minut. Zaraz wyciągam następną moje są w kształcie gwiazdek Przepyszne!!!!!
Dwa ostatnie razy robiłam te bułeczki z innym nadzieniem. Niepełna szklanka dżemu z czarnej porzeczki wymieszana z dwoma łyżeczkami mąki kartoflanej i nutella osobno. Na każdą bułeczkę, łyżeczka tego i tego. Trochę się ciężko lepi, bo mój dżem dość rzadki, ale smak warty wysiłu. Polecam również i z tą wersją nadzienia
Meg
A czekałam na informację, czy się udały W takim razie, skoro wyszły i tak szybko znikały - wybaczam opóźnienie
Meg
Nie napisalam od razu. Bulki pychota. Robilam juz dwa razy. Zakazdym razem znikaly szybko.
Bardzo mi miło, że Ci odpowiadają
Meg
Are you sure to delete this comment ?