Składniki
kruche ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru, -może być brązowy
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 200 g masła, zimnego
- 5 żółtek
- 70-80 g śmietany, kwaśnej, gęstej
masa kokosowa
- 2 opakowania budyniu śmietankowego, -każdy na 1/2 l mleka
- 3,5MT mleka, 3,2%
- 1,5MT słodkiej śmietanki 12%, lub mleka skondensowanego niesłodzonego
- 50 g masła
- 120 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- szczypya soli
- 120 g cukru pudru, wykonanego w Thermomixie
masę jabłkową
- 1,5 kg jabłek obranych, kwaśnych (np. Szara Reneta)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180şC.
Do naczynia miksującego włożyć mąkę, proszek, cukier i c.waniliowy oraz zimne masło; wymieszać 5 s./ obr. 4
Dodać pozostałe składniki i ucierać 30 s./ obr. 4,5 pomagając kopystką
Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.
Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę, podpiec ok. 10 min w piekarniku. Wystudzić.
Założyć motylek na noże, wlać mleko i śmietankę, dodać masło i budyń; gotować 10 min. /obr.2,
Pod koniec gotowania dodać wiórki; masę wyjąć i ostudzić.
W suchym naczyniu ubić białka z cukrem i solą 4 min. / obr. 4; połączyć z wystudzonym budyniem.
Jabłka poszatkować w dwóch turach 4-5 s. /obr.4; wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować kokosową masę budyniową,
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.
Piec ok. 60 min w 175*C
kruchego ciasta
masy kokosowej
masę jabłkową
Porady
Poszatkowane jabłka można wymieszać ze 150g dżemu (np. jabłkowego, gruszkowego, morelowego; lub każdego jasnego wieloowocowego)
Wiórki kokosowe możemy zastąpić mielonymi migdałami (100g) i dodać kilka kropli olejku migdałowego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam a w jakiej temp mam gotować masę budyniową?
Polecam, ciasto pyszne nie za slodkie, moja wersja byla bez dodatkow do masy budyniowej, rodzina nie przepada za takimi "przeszkodami". Przepis dodaje do ulubionych. Pycha
Dziękuję za wykrycie błędu w przepisie. W pierwszym punkcie składników na masę kokosową powinno być 2 opakowania budyniu śmietankowego a nie 2 op cukru waniliowego. Przepraszam
Już poprawiłam
Pozdrawiam serdecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
w składzie masy kokosowej nie ma wzmianki o budyniu?