thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 04/1/14
zmieniono dnia: 04/1/14

Składniki

SYROP DAKTYLOWY

  • 150 g daktyli suszonych, -bez pestek
  • 200 g ciepłej wody, -przegotowanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Syropu daktylowego
  1. 1.Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 3-4 godz.


    2.Daktyle razem z wodą umieścić w naczyniu i gotować 20-30 minut / 90*C / obr.1


    3.Całość zmiksować 1 min. / obr 7-10 -w połowie czasu można przerwać miksowanie i zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia na dno. Jeżeli jest za gęsty, można dodać wrzątku do żądanej konsystencji.


    4.Przelać do słoiczków, zakręcić i zostawić na zakrętkach do wystudzenia. Gotowej masy mamy ok.300g


    5.Przechowywać najlepiej w lodówce. Po otwarciu zużyć w ciągu 5-7 dni.

Porady

Daktyle są cennym źródłem magnezu, potasu, żelaza a także kwasu foliowego i wit.B6. Jak wszystkie suszone owoce są bogate w błonnik.

Taki syrop może być zamiennikiem miodu lub syropu klonowego (bardzo drogiego).

Gęsty jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, kaszy jaglanej na śniadanie... Podczas gotowania możemy postawić koszyczek zamiast miarki, wtedy lepiej odparuje.

Troszkę rzadszy z powodzeniem nadaje się do słodzenia kawy lub herbaty (2 łyżeczki syropu = 1łyżeczka cukru).  Ilość dodanej wody zależy od tego, jak gęsty syrop chcemy mieć. Polecam

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Syrop daktylowy -naturalny słodzik

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 31, 2016 at 10:52
    5.0

    Bardzo fajny i zdrowy syropik tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

  • stycznia 24, 2016 at 20:02
    5.0

    Rewelacyjny. Do wszystkiego.  Love 

  • kwietnia 2, 2014 at 22:20

    tak długo się zabierałam aby zrobic ten syroptmrc_emoticons.) a dzieki Tobie mam juz gotowatmrc_emoticons.) super dziękitmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D

  • kwietnia 2, 2014 at 19:39
    5.0

    Przepis  bardzo ciekawy, dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 2, 2014 at 13:45

    Agata masz rację. Moje pierwsze podejście do tego syropu było takie, że zalewałam wrzątkiem i po namoczeniu miksowałam. Ale taki syrop wytrzymywał o połowę krócej i dlatego wypróbowałam wersję z gotowanie. Taki bez gotowania jest jaśniejszy a ten ugotowany, odparowany jest ciemniejszy. tmrc_emoticons.) Cieszę się, że kolejny moj przepis przypadł Ci do gustu tmrc_emoticons.) Pazdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 1, 2014 at 13:09
    5.0

    Elu dziękuję za super przepis na naturalną słodycz Big Smile Pozdrawiam Love

  • kwietnia 1, 2014 at 12:03
    5.0

    Dzięki!  wspaniały przepis na naturalny słodzik  tmrc_emoticons.)

    ja często słodzę desery czy wypieki daktylami, które miksuje z ciastem w TM,  a pomysł z dodawaniem syropu daktylowego bardzo mi się podoba, bo jest praktyczniejszy (daktyle są już wcześniej zmiksowane) tmrc_emoticons.)

    zastanawiam się, czy można go zrobić bez gotowania daktyli tylko zalewając gorącą wodą, pewnie wtedy byłby krótszy czas przechowywania? 

     

     

     

    Pozdrawiam


    Agata 


     

Are you sure to delete this comment ?