Składniki
SYROP DAKTYLOWY
- 150 g daktyli suszonych, -bez pestek
- 200 g ciepłej wody, -przegotowanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 3-4 godz.
2.Daktyle razem z wodą umieścić w naczyniu i gotować 20-30 minut / 90*C / obr.1
3.Całość zmiksować 1 min. / obr 7-10 -w połowie czasu można przerwać miksowanie i zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia na dno. Jeżeli jest za gęsty, można dodać wrzątku do żądanej konsystencji.
4.Przelać do słoiczków, zakręcić i zostawić na zakrętkach do wystudzenia. Gotowej masy mamy ok.300g
5.Przechowywać najlepiej w lodówce. Po otwarciu zużyć w ciągu 5-7 dni.
Syropu daktylowego
Porady
Daktyle są cennym źródłem magnezu, potasu, żelaza a także kwasu foliowego i wit.B6. Jak wszystkie suszone owoce są bogate w błonnik.
Taki syrop może być zamiennikiem miodu lub syropu klonowego (bardzo drogiego).
Gęsty jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, kaszy jaglanej na śniadanie... Podczas gotowania możemy postawić koszyczek zamiast miarki, wtedy lepiej odparuje.
Troszkę rzadszy z powodzeniem nadaje się do słodzenia kawy lub herbaty (2 łyżeczki syropu = 1łyżeczka cukru). Ilość dodanej wody zależy od tego, jak gęsty syrop chcemy mieć. Polecam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo fajny i zdrowy syropik dziękuję za przepis
Rewelacyjny. Do wszystkiego.
tak długo się zabierałam aby zrobic ten syrop a dzieki Tobie mam juz gotowa super dzięki
Przepis bardzo ciekawy, dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam
Agata masz rację. Moje pierwsze podejście do tego syropu było takie, że zalewałam wrzątkiem i po namoczeniu miksowałam. Ale taki syrop wytrzymywał o połowę krócej i dlatego wypróbowałam wersję z gotowanie. Taki bez gotowania jest jaśniejszy a ten ugotowany, odparowany jest ciemniejszy. Cieszę się, że kolejny moj przepis przypadł Ci do gustu Pazdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu dziękuję za super przepis na naturalną słodycz Pozdrawiam
Dzięki! wspaniały przepis na naturalny słodzik
ja często słodzę desery czy wypieki daktylami, które miksuje z ciastem w TM, a pomysł z dodawaniem syropu daktylowego bardzo mi się podoba, bo jest praktyczniejszy (daktyle są już wcześniej zmiksowane)
zastanawiam się, czy można go zrobić bez gotowania daktyli tylko zalewając gorącą wodą, pewnie wtedy byłby krótszy czas przechowywania?
Pozdrawiam
Agata
Are you sure to delete this comment ?