
Składniki
CHLEB gryczany z ziemniakami
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g mąki ryżowej
- 250g mąki gryczanej, (z kaszy niepalonej)
- 100g mąki jaglanej
- 250g ziemniaków -ugotowanych i przestudzonych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży -7g
- 200g letniej wody lub kefiru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do suchego naczynia wsypać mąkę gryczaną, dodać ziemniaki i rozdrobnić 10 s. / obr.5
2.Dodać drożdże, wodę (jeszcze lepiej kefir lub jogurt)
3.Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 3 min. / Interwał
4.Zostawić ciasto w naczyniu na ok.20-30 minut (aż wyjrzy przez otwór w pokrywie
5.Wyrobić drugi raz 1 min. / Interwał
6.Przełozyć do dwóch wąskich keksówek wyłożonych pergaminem i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
7.Piec w temp. 175-180*C ok.45-55 minut
CHLEBA gryczanego z ziemniakami
Porady
Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni.
Można go po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wyjąć z foremki i wstawić na 10-15 minut do piekarnika (175*C) żeby dopiekł się lepiej.
Po całkowitym wystudzeniu można go pokroić na kromki i zamrozić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety chlebek mi nie wyszedł.... Dziesiąty raz przeglądam przepis, co mogłam zrobić nie tak i wygląda na to, że wszystko zrobiłam jak trzeba, a chleb nie wyszedł. Jest jeszcze w piecu, ale widać, że nic z niego nie będzie. Nie wyrósł mi ani pół centymetra mimo podwojonego czasu na wyrastanie i cieplutkiego miejsca. Doświadczenie w pieczeniu mam spore... wychodzą mi chleby na własnym żytnim zakwasie... a ten nie
Co mogło być nie tak....? Zobaczę jaki będzie po upieczeniu, ale podejrzewam, że jeśli wogóle zjadliwy,to napewno płaski i zbity, bo wogóle nie chciał wyrastać
Chyba się poddaję jeśli chodzi o bezglutenowe pieczywo... nie wychodzi mi to i nie rozumiem dlaczego.
Jedyne co zrobiłam inaczej niż w przepisie, to dałam świeże drożdże a nie suszone, ale prawidłowo przeliczone czyli zamiast 7g dałam 25g - myślę, że to nie powinno nic zmienić.
Pozdrawiam
chcę ten przepis wypróbowac wiec dodaje do mojej kolekcji
Dziewczyny, baaardzo dziękuję za czujność
Gdzieś mi wyparowała ta woda
Już dopisałam do składników: potrzeba ok.200g
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu do wypróbowania
właśnie a gdzie woda ??? chetnie go spróbuje bo wygląda pysznie i zdrowo 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu ile dajesz wody lub kefiru ???
Elu Dziękuję za przepis, już dodałam do wypróbowania
Dam znać jak wyszedł 