thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 03/4/14
zmieniono dnia: 03/6/14

Składniki

CHLEB gryczany z ziemniakami

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 50g mąki ryżowej
  • 250g mąki gryczanej, (z kaszy niepalonej)
  • 100g mąki jaglanej
  • 250g ziemniaków -ugotowanych i przestudzonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży -7g
  • 200g letniej wody lub kefiru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CHLEBA gryczanego z ziemniakami
  1. 1.Do suchego naczynia wsypać mąkę gryczaną, dodać ziemniaki i rozdrobnić 10 s. / obr.5


    2.Dodać drożdże, wodę (jeszcze lepiej kefir lub jogurt)


    3.Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 3 min. / Interwał 


    4.Zostawić ciasto w naczyniu na ok.20-30 minut (aż wyjrzy przez otwór w pokrywie tmrc_emoticons.) 


    5.Wyrobić drugi raz 1 min. / Interwał


    6.Przełozyć do dwóch wąskich keksówek wyłożonych pergaminem i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość


    7.Piec w temp. 175-180*C ok.45-55 minut

Porady

Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni.

Można go po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wyjąć z foremki i wstawić na 10-15 minut do piekarnika (175*C) żeby dopiekł się lepiej.

Po całkowitym wystudzeniu można go pokroić na kromki i zamrozić.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB gryczany z ziemniakami

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 11, 2015 at 17:02
    1.0

    Niestety chlebek mi nie wyszedł.... Dziesiąty raz przeglądam przepis, co mogłam zrobić nie tak i wygląda na to, że wszystko zrobiłam jak trzeba, a chleb nie wyszedł. Jest jeszcze w piecu, ale widać, że nic z niego nie będzie. Nie wyrósł mi ani pół centymetra mimo podwojonego czasu na wyrastanie i cieplutkiego miejsca. Doświadczenie w pieczeniu mam spore... wychodzą mi chleby na własnym żytnim zakwasie... a ten nie tmrc_emoticons.(

    Co mogło być nie tak....? Zobaczę jaki będzie po upieczeniu, ale podejrzewam, że jeśli wogóle zjadliwy,to napewno płaski i zbity, bo wogóle nie chciał wyrastać tmrc_emoticons.(

    Chyba się poddaję jeśli chodzi o bezglutenowe pieczywo... nie wychodzi mi to i nie rozumiem dlaczego.

    Jedyne co zrobiłam inaczej niż w przepisie, to dałam świeże drożdże a nie suszone, ale prawidłowo przeliczone czyli zamiast 7g dałam 25g - myślę, że to nie powinno nic zmienić.

    Pozdrawiam

  • czerwca 25, 2014 at 18:15
    5.0

    chcę ten przepis wypróbowac wiec dodaje do mojej kolekcji tmrc_emoticons.)

  • marca 6, 2014 at 20:22

    Dziewczyny, baaardzo dziękuję za czujność tmrc_emoticons.) Gdzieś mi wyparowała ta woda  tmrc_emoticons.D Już dopisałam do składników: potrzeba ok.200g

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 6, 2014 at 09:25

    Elu do wypróbowania tmrc_emoticons.-) właśnie a gdzie woda ??? chetnie go spróbuje bo wygląda pysznie i zdrowo tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • marca 5, 2014 at 17:26
    5.0

    Elu ile dajesz wody lub kefiru ???

  • marca 4, 2014 at 21:32
    5.0

    Elu Dziękuję za przepis, już dodałam do wypróbowania Love Dam znać jak wyszedł Love

Are you sure to delete this comment ?