![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/l399bzz1-b619e-360254-cfcd2-ar1gmxjh/6c2d55e0-ed5f-4c61-b470-fbd5ff0cd4ca/main/czekoladowa-tarta-z-jezynami-na-letnie-przyjecie.jpg)
Składniki
Dodatkowo:
- 250-300 g jeżyn, -umytych i wysuszonych
NADZIENIE:
- 60 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 3 żółtka
- 200 g śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 200 g gorzkiej czekolady
CIASTO
- 230 g mąki pszennej
- 40 g gęstej śmietany
- 1 jajko
- 80 g brązowego cukru
- 120 g margaryny
- 80 g migdałów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Na podpieczony spód wyłożyć jeżyny.
- 2.W suchym naczyniu rozdrobnić czekoladę 6 s. / obr. 8
- 3.Dodać śmietanę i pogdrzać 5 min. / 80*C / obr. 2-3
- 4.Na noże założyć motylek i dodać resztę składników i wymieszać 1 min. / obr. 3; zdjąć motylek.
- 5.Nadzieniem przykryć jeżyny, powierzchnię wyrównać i wstawić do piekarnika (temp.120*C) na 40-45 minut.
- 1.Migdały zemleć w suchym naczyniu 15 s. / obr. 8
- 2.Dodać margarynę, posiekać 7 s. /obr. 6
- 3.Dodać resztę składników w podanej kolejności i wymieszać 20-30 s. / obr. 5
- 4.Ciasto umieścić na ok. 30 minut w lodówce.
- 5.Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C z termoobiegiem.
- 6.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować koło o śr. 27-28 cm i wylepić nim formę do tarty o śr. 24cm. Ponakłówać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. (ja piekłam bez obciążenia)
- 7.Formę z ciastem wyjąć a temperaturę zmniejszyć do 120*C z dolną grzałką.
NADZIENIA:
CIASTA:
Porady
Jeść najlepiej po wystudzeniu ale zapewniam, że trudno nie spróbować jeszcze ciepłej tarty.
Swoją tartę podałam z musem jabłkowo-miętowym zrobionym z papierówek z kompotu ugotowanego do obiadu i kilku listków mięty.
[[wysiwyg_imageupload:2200:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Biorę się za to w tej chwili !
Uwielbiam ciasta, a szczególnie czekoladowe
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Gratuluję wygranej w konkursie!![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Jak tylko dojrzeją u mnie jeżyny wypróbuje Elu twój przepis
pozdrawiam
Verciu, w tym przepisie też można pominąć jajko i dodać łyżkę więcej śmietany i będzie dobrze
Dziękuję za taką pochwałę, aż się zaczerwieniłam...
Kochana , Ciebie to nikt nie przebije pod względem proponowanych słodkości... Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gabrysiu, nam te pesteczki nie przeszkadzają dlatego robię różne desery i przetwory z jeżynami i malinami.
Myślę, że z borówkami też będzie dobrze i smacznie. Jak zrobisz to daj znać
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, spòd migdalowy musi byc bardzo smaczny, takie lubie
Zas ja ostatnio robie tarte, spòd, kompletnie bez jajek, podoba mi sie to rozwiazanie
Glosy oddaje, bo Twoje przepisy sa zawsze pewne ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Mam jeżyni w ogródku więc wypróbuje.Pozdrawiam
Bardzo ciekawy spód i polewa.
Ja jednak zrobię z borówkami bo jeżyny mają wyczuwalne pesteczki i to mojej rodzince przeszkadza .Podobnie z malinami, też pesteczki wyczuwalne. ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Elu - ciekawa propozycja.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Are you sure to delete this comment ?