
Składniki
CHLEB bazglutenowy Eli
- 300g wody lub kefiru
- 40g drożdży
- 25g mąki ziemniaczanej
- 10g cukru, (można zastąpić syropem)
- 45g oliwy z oliwek
- 5g soli
- ew. 1 jajko
- 150g mąki ryżowej
- 200g mąki jaglanej
- 150g ziaren amarantusa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do suchego naczynia wsypać ziarno amarantusa i zmielić na mąkę 30 s. / obr.10
2.Dodać drożdże, cukier i wodę (lub kefir), podgrzać 2 min / 37*C / obr.1
3.Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2min / Interwał
4.Wyłożyć ciasto do 2 foremek keksówek, pozostawić do wyrośnięcia ok. 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C
5.Piec ok. 45 min.
CHLEBA bezglutenowego Eli
Porady
Dodatek jajka jest wskazany, bo z nim chlebek się nie kruszy. Jeżeli ktoś jest na diecie bezjajecznej to można zastąpić jajko "glutem" z lnu złocistego -2 łyzki.
Polecam, chlebek sprawdzony, pieczony wielokrotnie. Naljepiej kroić go po całkowitym wystudzeniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam. Robiłam zgodnie z przepisem, zamiast ziaren amarantusa dałam mąkę z amarantusa czy to coś zmienia? Bo w smaku wyszedł trochę cierpki...
Chleb w niczym nie przypomina chleba ze zdjęcia 😭
mój rósł dopóki stał przed piekarnikiem, był całkiem krągły ale zaraz po wejściu do piekarnika opadł i taki kanciaty do końca już się upiekł. Piekłam z kefirem, dugi raz spróbuję z wodą. Czy pieczecie na termoobiegu ?
Mam Pytanie, czy ktoś stosował może ksylitol zamiast cukru dla drożdży w tym przepisie?
Pozdrawiam Karol
czy amarantus można zastąpić czymś innym? Np. Mąką z ciecierzycy?
Tak, chodzi oczywiście o świeże drożdże
Polecam i pozdrawiam. Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo smaczny chleb. Piekłam z połowy porcji, z wodą i jednym małym jajkiem. Następny już będzie jak w przepisie. Dziękuję.
Rozumiem ze 40 g drożdży świeżych ?
Witam, upiekłam wszystko zgodnie z przepisem i ... Mój chleb w niczym nie przypomina tego z obrazka
Po pierwsze opadł (wyszedł zapadnięty do środka), po przekrojeniu jest żółty jak babka piaskowa i gorzki w smaku. Nie mam pojęcia co robię nie tak
Tela, skoro robiłaś wszystko wg przepisu to nie wiem, gdzie popełniłaś błąd. Wielokrotnie piekłam chleb z tego przepisu. Czasami mąkę ryżową zastępowałam zmieloną gryką niepaloną i też wychodził. Wiem, że mąka mące nierówna i chyba w tym upatrywałabym winy. Inaczej wychodzą wypieki z mąki kupnej a inaczej ze zmielonego ziarna. Ja nie kupuję gotowych mąk odkąd mam TM, tylko mielę sama ziarna.
Jeżeli próbowałaś z gotowej mąki ryżowej, to proponowałabym zmniejszyć ilość wody/kefiru do 260-270g. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/