thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 22/07/13
zmieniono dnia: 22/07/13

Składniki

SOS DO ZALANIA

  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, -wykonanej w TM
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki żółtego sera
  • 200 g mleka 2%

DO POLANIA PO UPIECZENIU

  • łyżka posiekanego koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 8-10 listków bazylii
  • kilka listków kolendry
  • sól morska do smaku -2 szczypty
  • 40 g oliwy z oliwek

FARSZ DO MUSZLI

  • 150 g makaronu muszle duże
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 duża cebula, -ok.80 g
  • 350 g ugotowanego bobu, -ja dałam w skórkach, ale jak komuś bardzo przeszkadza, to można wyłuskać
  • 150-200 g boczku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    MUSZLE Z BOBEM
  1. 1.Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu; ostudzić

    2.Boczek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na patelni na skwareczki, dodać cebulę pokrojona w kostkę i zeszklić; ostudzić

    3.Do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć umyty i wysuszony koper, posiekać 5 s. / obr. 5

    4.Część posiekanego kopru odłożyć (do farszu), resztę, ok 1 łyżki zostawić, dodać czosnek, bazylię i kolendrę; posiekać 4-6 s./ obr.6

    5.dodać oliwę i sól, wymieszać 6 s. / obr. 4; tak otrzymany sos do polania po upieczeniu potrawy wyłożyć na miseczkę.

     

  2. FARSZ
  3. 1.Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" bez mycia po sosie włożyć ugotowany bób i zmiksować na gładka masę 10-15 s. / obr.7 (pomagajac kopystka w razie potrzeby) 

    2.Dodać boczek z cebulka (wytopiony tłuszczyk też), odlożony koperek i wymieszać 10 s. /  Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 4; doprawić wg uznania

    3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryna, posypać bułka tarta i układać w nim muszle napełnione farszem

    4.Całość zalać sosem: Mleko, jaka i przyprawy wymieszać 10 s / obr 4.

    5.Posypać startym zółtym sersem i zapiec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C

    6.Przed podaniem polać sosem czosnkowo-ziołowym

Porady

Przepis mialam na pierogi z takim farszem, ale wersja z muszlami jest znacznie szybsza w wykonaniu tmrc_emoticons.)  

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Muszle z bobem

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: