Składniki
SOS DO ZALANIA
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, -wykonanej w TM
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki żółtego sera
- 200 g mleka 2%
DO POLANIA PO UPIECZENIU
- łyżka posiekanego koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 8-10 listków bazylii
- kilka listków kolendry
- sól morska do smaku -2 szczypty
- 40 g oliwy z oliwek
FARSZ DO MUSZLI
- 150 g makaronu muszle duże
- 1/2 pęczka koperku
- 1 duża cebula, -ok.80 g
- 350 g ugotowanego bobu, -ja dałam w skórkach, ale jak komuś bardzo przeszkadza, to można wyłuskać
- 150-200 g boczku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu; ostudzić
2.Boczek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na patelni na skwareczki, dodać cebulę pokrojona w kostkę i zeszklić; ostudzić
3.Do suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć umyty i wysuszony koper, posiekać 5 s. / obr. 5
4.Część posiekanego kopru odłożyć (do farszu), resztę, ok 1 łyżki zostawić, dodać czosnek, bazylię i kolendrę; posiekać 4-6 s./ obr.6
5.dodać oliwę i sól, wymieszać 6 s. / obr. 4; tak otrzymany sos do polania po upieczeniu potrawy wyłożyć na miseczkę.
1.Do "Blokada naczynia miksującego" bez mycia po sosie włożyć ugotowany bób i zmiksować na gładka masę 10-15 s. / obr.7 (pomagajac kopystka w razie potrzeby)
2.Dodać boczek z cebulka (wytopiony tłuszczyk też), odlożony koperek i wymieszać 10 s. / "Obroty wsteczne" obr. 4; doprawić wg uznania
3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryna, posypać bułka tarta i układać w nim muszle napełnione farszem
4.Całość zalać sosem: Mleko, jaka i przyprawy wymieszać 10 s / obr 4.
5.Posypać startym zółtym sersem i zapiec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C
6.Przed podaniem polać sosem czosnkowo-ziołowym
MUSZLE Z BOBEM
FARSZ
Porady
Przepis mialam na pierogi z takim farszem, ale wersja z muszlami jest znacznie szybsza w wykonaniu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Do wypróbowania wygląda smakowicie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu dziękuję za przepis i za komentarze, mam wnusie caly tydzień więc zrobię im niespodziankę Pozdrawiam
Haniu, dzięki za zwrócenie uwagi Rzeczywiście nie podałam ile tej oliwy Już się poprawiłam Ten sos jest dość gęsty, ja go tak położyłam kleksami na goracej zapiekance i bylo OK Polecam bo chociaż pisania bylo dużo, to sama potrawa jest szybka w wykonaniu i wszystkim smakowała A moj maż, który uwielbia bób był zachwycony
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Już gapa doczytałam ale ile tej oliwy?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Elu chodzi mi o sos do polania czy nie zabrakło w nim jogurtu?Czy sam z siebie będzie rzadszy? Zapisane do wypróbowania
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?