Składniki
CIASTECZKA
- 1 jajko
- 10 g cynamonu mielonego
- 125 g masła roślinnego lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do suchego "Blokada naczynia miksującego" dodać mąkę i masło; posiekać 6 s / obr.4
2.Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 1 min / "Ciasto"
3.Gotowe ciasto podzielić na części; każdą część cienko rozwalkować i wykrawać foremką ciasteczka.
4.Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem (nie muszą być duże odstępy -nie rozlewają się)
5.Piec 8-12 min w temp. 175*C
CIASTECZKA CYNAMONOWE
Porady
Ciasteczka po wystudzeniu możemy polukrować. Przepis na lukier w tym przepisie:
//www.przepisownia.pl/przepisy/pierniczki-na-choink%C4%99/438420
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Angelica: U mnie to samo było...
myszawwa: Racja u mnie to samo... poratowałem dodaniem mąki, ale faktycznie mogłem jeszcze schłodzić...
Ciasteczka bardzo dobre, ale zdecydowanie trzeba dać więcej mąki i schłodzić ciasto przed wałkowaniem.
Nie wiem skąd tyle dobrych ocen do tego przepisu
ciasto wyszło bardzo tłuste , brak możliwości rozwałkowania
bombambreja
tragedia
Pychotka. Zrobiłam w sobote i niedzielę dodałam kardamon
Wczoraj ciasto wyszło mi bardziej zawarte. Dzisiaj musialan troche wiecej mąki dać.
Zjedzone prawie wszystkie
Najlepsze ciasteczka zrobiłam na święta już nie ma...
robię od nowa ...
Ciasteczka smaczne, łatwe, fajnie się prezentują
Z końcowego efektu jestem zadowolona, ale musiałam improwizować. Ciasto na początku źle się wałkowało, o wycinaniu ciastek nie wspomnę. Dopiero po schłodzeniu w lodówce i wałkowania małych porcji zimnego ciasta udało się zrobić ciasteczka i przełożyć na blachę. Smak fajny, swiąteczny, ale jeśli chłodzenie tego ciasta to standard to moze warto poprawić przepis. Pozdrawiam.
ciasteczka rewelacja
[[wysiwyg_imageupload:2523:]]Bardzo dobre ciasteczka i łatwe w przygotowaniu. Lepiej zrobic z podwojnej porcji bo szybko znikają ze stołu dziękuje i pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?