thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 02/01/14
zmieniono dnia: 04/09/17

Składniki

CHLEB Z KISZONĄ KAPUSTĄ

  • 5 g drożdży
  • 25 g prażonej cebulki
  • 40 g oleju
  • opcjonalnie kminek, tymianek, czarnuszka...
  • 10 g soli
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 220 g letniej wody
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 200 g zakwasu orkiszowego
  • 150 g mąki żytniej, -zmielone ziarno żyta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CHLEBA
  1. 1.Kapustę lekko odcisnąć i posiekać w naczyniu 5-7s. / obr.4

    2.Dodać resztę składników wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 4 min / Ciasto"Ciasto"

    3.Zostawić ciasto w naczyniu na 20 minut i wyrobić 1 min / Ciasto"Ciasto"

    4.Ciasto przełożyć do foremki, poczekać ok.1 godziny aż wyrośnie. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką.

    5.Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 180*C, na dolnej szynie, grzanie góra-dół. 10 minut przed końcem włączyć termoobieg, wtedy skórka się zezłoci.

Porady

Chlebek pięknie pachnie i super smakuje. Długo jest wilgotny. Do środka można dodać 1 łyżeczkę kminku (to dla tych co kminek lubią tmrc_emoticons.) )

Wspaniale smakuje z ziołowym masłem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek na zakwasie z kiszoną kapustą i prażoną cebulką

Wydrukuj:

Komentarze