Składniki
CHLEB Z KISZONĄ KAPUSTĄ
- 5 g drożdży
- 25 g prażonej cebulki
- 40 g oleju
- opcjonalnie kminek, tymianek, czarnuszka...
- 10 g soli
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 220 g letniej wody
- 150 g kiszonej kapusty
- 200 g zakwasu orkiszowego
- 150 g mąki żytniej, -zmielone ziarno żyta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Kapustę lekko odcisnąć i posiekać w naczyniu 5-7s. / obr.4
2.Dodać resztę składników wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 4 min / "Ciasto"
3.Zostawić ciasto w naczyniu na 20 minut i wyrobić 1 min / "Ciasto"
4.Ciasto przełożyć do foremki, poczekać ok.1 godziny aż wyrośnie. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką.
5.Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 180*C, na dolnej szynie, grzanie góra-dół. 10 minut przed końcem włączyć termoobieg, wtedy skórka się zezłoci.
CHLEBA
Porady
Chlebek pięknie pachnie i super smakuje. Długo jest wilgotny. Do środka można dodać 1 łyżeczkę kminku (to dla tych co kminek lubią )
Wspaniale smakuje z ziołowym masłem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Może być zakwas żytni-ja na takim zrobiłam i jest pyszny
PRZEEEEEPYYYYYCHAA!!!!!!!! Ten chlebek to po prostu rewelacja. Puszysty, smaczny itd.itp. Równie dobry na drugi dzień-myslę, że na długo zachowuje świeżość ,chociaz jest tak dobry, że za długo nie poleży... Bardzo polecam i gratuluję przepisu
Czy zamiast zakwasu orkiszowego może być zakwas żytni?
Chlebek super ,Polecam, zapach unosi się w całym domu.Pozdrawiam
Podaję link na zakwas orkiszowy
http://www.przepisownia.pl/przepisy/orkiszowy-zakwas-do-chleba/463407
Agja podaję link na wariant chlebk z drożdżami. Pozdrawiam
http://www.przepisownia.pl/przepisy/wariant-chleb-z-kiszon%C4%85-kapusta/441072
Prosiłabym o podpowiedź jak zrobić zakwas
GaBi proszę napisz werscję chleba na drożdżach
Gabrysiu, gdzieś mi umknął ten Twój wpis Chlebek wyszedł śliczny, mam nadzieję, że smakował Wam. Nie przeglądałam Twoich przepisów, więc nie wiem czy wstawiłaś wariant Bo oczywiście się zgadzam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, wczoraj go upiekłam. Ponieważ ja nie piekę na zakwasie to zmodyfikowałam do wersji na drożdżach. Chlebek pychotka. Tutaj wklejam zdjęcie: Potem , jeśli pozwolisz, to wstawię przepis w mojej wersji na drożdżach.
[[wysiwyg_imageupload:1963:]]
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"