thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 12/11/13
zmieniono dnia: 12/11/13

Składniki

PASZTET

  • 120 g jabłka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 80g płatków owsianych
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 120 g oleju lub oliwy
  • 250g pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła wg.uznania
  • 400 g suchej białej fasoli
  • 200 g cebuli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PASZTETU
  1. 1.Fasolę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać

    2.Fasolę przełożyć do naczynia, dodać ok.800 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.soft, 

    10 minut przed końcem dodać ½ łyżeczki soli

    Ugotowaną fasolę przecedzić, przelać zimną wodą 

    3.Do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 5 s. / obr.5

    4.Dodać 40 g oleju i dusić 5 min / Varoma / obr.1

    5.Dodać pieczarki i jabłko, rozdrobnić 5 s. / obr. 4, dusić 7 min / 100*C / obr.2

    6.Dodać fasolę i resztę składników + 80 g oleju i miksować pomagajac kopystka -na jednolitą masę 1-1,5 min. /obr.9; 

    7.Piekarnik rozgrzać do 180*C (góra-dół), formę natłuścić olejem, posypać płatkami owsianymi lub mąką ryżową, przełożyć masę, wyrównać wierzch łyżką maczaną w wodzie.

    8.Piec ok.40 minut. W połowie czasu można przełączyć tylko na grzanie dolne, żeby wierzch nie był spieczony. 

Porady

Gdy całkiem ostygnie wyjąć z foremki i wstawić do lodówki.

Kroić najlepiej następnego dnia.

Pyszny jest z sosem tatarskim, pastą ajvar lub ćwikłą.

Część pieczarek możemy zastąpić suszonymi grzybami leśnymi, namoczonymi na noc tak jak fasola i ugotowanymi.

[[wysiwyg_imageupload:1835:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet z białej fasoli z pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?