- TM 31
Składniki
Ciasto drożdżowe na 3 strucle
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
- 21 g drożdży suchych
- 6 żółtek
- 150 g masła roztopionego i ostudzonego
- 180 g letniego mleka
- 450 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
Masa makowa
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich
- 3 łyżki miodu
- 100 g rodzynek
- 170 g jasnego brązowego cukru
- 500 g maku
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżki masła w temp. pokojowej
- 6 białek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło i wyrobić jeszcze 1 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
Wykonanie masa makowej:
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody.
Do naczynia miksującego wkładać partiami po 250 g sparzonego maku, zemleć 30 sek/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tą czynność z pozostałą częścią maku.
Do maczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 sek./obr 6, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego (do zmielonych orzechów) dodać wcześniej zmielony mak i pozostałe składniki (oprócz białek) i wymieszać 30 sek/obr. 4 - przełożyć wszystko do innego naczynia.
Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Założyć motylek. Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę 3 min./obr.4 - dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowanie strucli:
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).
Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.
iec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.
Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) można polać lukrem.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ja dzisiaj znów rozpoczynam produkcję
Szkoda ze nie znalazlam tego przepisu przed swietami. Ale nic straconego i tak wyprobuje
Bardzo lubie strucle makowa, napewno skorzystam z tego przepisu
Strucle rewelacyjne
Jutro zabieram się za strucla - mam już złożone zamówienie przez mamę,że jedna mi podkradnie
placki wyszły pyszne,dodałam cynamon do smaku i na koniec posypałam cukrem pudrem.
To może jednak mało "włożyłaś" do strucli?
Cóż mogę powiedzieć...strucla smakowała jak u mamy Jedyna uwaga,to taka,że maku zostało mi na kolejne trzy strucle,więc musiałam dorobić ciasto.
Are you sure to delete this comment ?