thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe na 3 strucle

  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 21 g drożdży suchych
  • 6 żółtek
  • 150 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 180 g letniego mleka
  • 450 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania

Masa makowa

  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g rodzynek
  • 170 g jasnego brązowego cukru
  • 500 g maku
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżki masła w temp. pokojowej
  • 6 białek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta drożdżowego:

    Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło i wyrobić jeszcze 1 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

  2. Wykonanie masa makowej:

    Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody. 

    Do naczynia miksującego wkładać partiami po 250 g sparzonego maku, zemleć 30 sek/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tą czynność z pozostałą częścią maku.

    Do maczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 sek./obr 6, przełożyć do innego naczynia.

    Do naczynia miksującego (do zmielonych orzechów) dodać wcześniej zmielony mak i pozostałe składniki (oprócz białek) i wymieszać 30 sek/obr. 4 - przełożyć wszystko do innego naczynia.

    Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    Założyć motylek. Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę 3 min./obr.4 - dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką. 

     

  3. Przygotowanie strucli:

    Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). 

  4. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.

    iec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.

    Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) można polać lukrem.

    Składniki na lukier:

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 3 - 4 łyżki gorącej wody

    Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec zawijany tzw. strucla makowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: