- TM 31
Składniki
Dodatkowo:
- olej do smażenia placków
- cukier puder do oprószenia
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży instant
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 350 g letniego mleka
- 250 g puree z dyni
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki
- 4 duze jablka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.
Mąkę przesiać do "Blokada naczynia miksującego" , dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką), zasypać je cukrem, zalać 130 g letniego mleka. Przykryć pokrywką, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wymieszać 2 min./"Ciasto" .
Dodać plasterki jabłek i wymieszać "Obroty wsteczne" "Ciasto" /30 sek. Cisato przełożyć do miski i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Przygotować kubek z olejem. Nabierać pełną łyżkę ciasta, za każdym maczając łyżkę uprzednio w oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno - lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zapisuję do wypróbowania
Ekstra przepis! Dyni dałam nieco więcej, bo akurat się nawinęła zamiast wódki dodałam "chlust" rumu. Wyszło pysznie. Dziękuję za podzielenie się przepisem!