thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 6
opublikowany: 05/04/24
zmieniono dnia: 05/04/24

Składniki

Sos Holenderski

  • 1 kostki masło
  • 2 żółtek
  • 4 łyżki białe wino
  • 1 szczypty sól, do smaku
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego, biały do smaku
  • 1/2 sok z cytryny, pół cytrynr

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Masło stopic i odstawic w misce na bok a w miedzy czasie
    Do naczynia wlać zółtka i wino i właczamy mieszać, nalezy ustawic temperatura na 75 stopni aby były jajka robione na parze. Do ubitych jajek na parze powoli dodajemy masło, sół, sok z cytryny , pieprz i mieszamy. Sos gotowy po 2 minutach

Porady

Sos holenderski jest doskonałą baza dla innych sosów, wystarczy tylko składnik
1. 2 tyżki przecieru pomidorowego - sos choron
2. 1/8 l słodkiej smietany 30% - sos maślanowy
3. 2 łyżki posiekanej trybuli i estragonu - sos bearneński

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos Holenderski

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy