- TM 31
Składniki
Dodatkowo:
- 700 g prażonych jabłek, (około 1 słoik)
Ciasto drożdżowe
- 260 g mleka
- 110 g masła extra roztopionego
- 80 g cukru
- 2 duże jajka
- 10 g drożdży suchych
- 1/4 łyżeczki soli
- 540 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę pszenną i suche drożdże wymieszać. Dodać do "Blokada naczynia miksującego" resztę składników i wyrobić 5 min/"Ciasto" . Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrobić 3 min/"Ciasto" . Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować warstwą prażonych jabłek pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków. Bułeczki układać w formie (powinny się zetknąć), przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Piec w temperaturze 180º przez około 25 - 30 minut.
Porady
Jabłka prażone zrobiłam wg przepisu
//www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/jab%C5%82ka-pra%C5%BCone-z-thermomixa/464451
a przepis zaczęrpnęłam z bloga Moje wypieki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Fajnie smakuje ze śliwami. Polecam gorąco
coz troche sie nie trrzymalam przepisu ale to z roztargnienia ;(
maslo gorace wrzucialam od razu ze wszystkimi skaldnikami a potem dopiero doczytalam ;(
ale ciasto wyszlo suuuuper,,,,duze,wielgasne olbrzymie przepyszne,,,polecam gorco kazdemu juz wiem ze na stale zagosci u nas pozdrawiam serdecznie
I jakie efekty smakowe?
ciasto wyjechalo z piekarnika i cieszy oczy,mam nadzieje ze ucieszy tez podniebienia
Super przepis. Ciasto wychodzi pyszne i takie mokre. Do jabłek dodałam cynamonu i normalnie ciacho "palce lizać"!!! Znika w mgnieniu oka
Are you sure to delete this comment ?