thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
90h 0min
Czas całkowity
150h 0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Dodatkowo

  • 400 g wiśni, świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

Składniki na masę śmietankową

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g śmietany 18 %, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, (1 opakowanie - 40 g)

Składniki na ciasto kruche

  • 520 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 65 g cukru pudru
  • 250 g masła extra, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżeczki proszku do piecznia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta kruchego
  1. Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  i zmiksować 30 sek/obr. 4

    Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny, lub dłużej (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).

     

    Przygotowanie masy śmietankowej:

    Do naczynia włożyć motylek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - 3 min/obr. 4.

    Ubijać dalej - obr. 3/około 2 min. dodając cukier, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. 

    Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać obr.1/ około 1 min.

    Dodawać śmietanę - obr.1/około 5 min.- powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. 

     

    Wykonanie

    Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy.

    Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche. 

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Porady

Przepis pochodzi z blogu "Moje wypieki"

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: