![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/d91cbprm-d05dd-126483-f60be-60qegits/27674ab5-58f1-48e2-8ad2-0eb882746c7b/main/mini-torciki.jpg)
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Biszkoptowe spody
- 4 jajka
- 120 g cukier kryształ
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 30 g kakao, niesłodzonego
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
Frużelina wiśniowa
- 450 g wiśni, świeże lub uprzednio rozmrożone
- 40 g cukru
- 50 g wody
- 15 g skrobi ziemniaczanej
Masa z mascarpone
- 250 g sera mascarpone
- 20 g cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić 4 jajka, dodać 120g cukru i cukier waniliowy, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Ponownie ubijać ciasto 6 min/obr. 4. (bez temperatury)
Dodać wokół motylka mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką.
Ciasto wyłożyć do przygotowaną blachę, piec 8 min (180°C). Po upieczeniu zdjąć z blachy, zostawić do ostudzenia.
Krążkiem lub szklanką wyciąć 10 mini spodów do torcików. (Opcjonalnie biszkopty można zwilżyć rozcieńczoną wiśniowką lub rozpuszczonym kakao).
Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego 50 g wody i 15 g skrobi, wymieszać, odstawić.
Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 450 g wiśni, dodać 40 g cukru. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić 5 min/100°C/obr. 1
"Obroty wsteczne" i gotować.
Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i skrobi z kubka, ustawić 1 min/95°C/obr. 1 i gotować. Przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 250g mascarpone, dodać 20g cukru pudru, wymieszać 30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 30 s/obr. 3.
Każdy krążek posmarować warstwą mascarpone. Szprycą utworzyć ozdobny rant. Na środek wyłożyć warstwę ostudzonej frużeliny. Złożyć torcik z 2 krążków, kładąc jeden na drugim.
Biszkopt kakaowy
Frużelina wiśniowa
Masa z mascarpone
Składanie torcików
Porady
Mozna użyć gotowej frużeliny
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?