- TM 31
Składniki
Składniki na spód
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 80 g masła rozpuszczonego
- 250 g herbatników
Składniki na masę serową
- 750 g sera białego półtłustego zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka całe
- 3 żółtka
- 2 Łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 190 g cukru
- 425 g puree z dynii
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wykonanie spodu:
Wszystkie składniki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" . Zmiksować 1 min/obr. 10 do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę (u mnie prostokąt o wymiarach 23x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy - do połowy ich wysokości, schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować 2 min./obr "Obroty wsteczne" 3.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej* około 1 godziny i 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Porady
Przepis po lekkiej modyfikacji pochodzi ze strony Moje wypieki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze