- TM 31
Składniki
Beza z migdałami
- 3 białka, w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 40-50 g płatków migdałów
Krem śmietankowy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 500 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Galaretka z malinami
- 3 szklanki wrzącej wody
- 3 malinowe galaretki, (każda na 500 ml wody)
- 600 g malin, (świeżych lub mrożonych)
Składniki na ciasto kruche
- 100 g masła extra
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru
- 3 żółtka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na kruchy spód umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i wymieszać 30 sek./obr. 4. Wyjąć ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Wykonanie galaretki z malinami:
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Jeśli używacie mrożonych malin to można je dodać bezpośrednio zamrożone do gorącej galaretki - wtedy nie trzeba czekać, aż galaretka stężeje - szybko robi się gotowa do wylania na ciasto kruche.
Wykonanie kremu śmietankowego:
Wszystkie składniki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" . Założyć motylek i ubić obr. 3/ 3min. do otrzymania gęstego kremu.
Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Wykonanie bezy:
Białka umieścić w "Blokada naczynia miksującego" . Założyć motylek, ubijać obr. 4/3 min. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany - obr. 3 (nadal z motylkiem). Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego .
Wykonanie ciasta kruchego
Porady
Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Można nałożyć beze nic się nie stanie. Ja tak robiłam i było ok. Nawet na drugi i trzeci dzień nic nie traci
Cześć. Przymierzam się do tego ciasta. Mam pytanie dla doświadczonych. Czy np przygotowując dzień wcześniej całość beza nie " rozpuści" się do nast dnia, czy ew lepiej przygotować wszystko dzień wcześniej z tą różnicą, że beze nałożyć w dniu serwowania - tylko, czy dobrze się przyklei do masy ? Proszę o rady jak robicie. Z góry dziękuję
Pierwszy raz gdy robiłam-nie wyszło. Za drugim i trzecim razem - mega! Będę robić często!
Ciasto zrobione, wydaje się trudne ale w rzeczywistości łatwo się robi. Chyba bezę za krótko piekłam bo przykleiła się do papieru, reszta super. Pewnie będzie częstym gościem na stole 😋😀
najlepsze ciasto - też daję mrożone maliny i jagody
Polecam, bardzo smaczne ciasto, dzisiaj dla odmiany z truskawkami
kasia2304: ja przykrywam miarkę tylko na chwilkę, bo na początku chlapie. Później ją ściągam i obserwuję masę, bo za każdym razem wychodzi mi inny czas ubijania.
Póki co, HIT moich wypieków. Kogo nie poczęstuję, ten chwali. Przepis super.
Zawsze daję owoce (truskawki/ maliny) mrożone, więc mam krótki czas tężejacej galaretki.
Zaczynam od bezy, następnie kruche, galaretka i bita śmietana.
Bardzo dobre ciasto. Bałam się robić bo wydawało się mega trudne, ale tylko tak sięwydawało Dziś robie już kolejny raz. Smacznego i polecam !
Mistrzostwo ❤️😏
Are you sure to delete this comment ?