thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
33min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 31/05/24
zmieniono dnia: 31/05/24

Składniki

MAKARON

  • 330 gramów mąki z pszenicy durum, mąki pszennej semolina lub „00” + ok. 50 g mąki do podsypywania (może też być mąka 450-550)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 20 gramów masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka, w temperaturze pokojowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia TM wsypać (lub przesiać) 330 g mąki, dodać 0,5 łyżeczki soli – podgrzać i napowietrzyć 2 min / 37⁰C / obr. 3,5.

    Dodać 20 g miękkiego masła i wymieszać 1 min / obr. 5.

    3 całe jajka i 2 żółtka roztrzepać w innym naczyniu. Nastawić 3 min / obr. INTERWAŁCiasto"Ciasto" (wyrabianie ciasta) i dolewać jajka do mąki.

    Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 15-30 minut.
    Po tym czasie odkroić kawałek ciasta, resztę zawinąć w folię (lub przykryć ciepłą miską).

    Ciasto podsypać mąką z dwóch stron. Rozwałkować cienko za pomocą wałka lub maszynki do makaronu.

    Przed krojeniem ciasto oprószyć mąką z obu stron i zwinąć w szeroki rulon lub pokroić na ok. 5-centymetrowe pasy i ułożyć je na sobie. Pokroić ostrym dużym nożem wg uznania na nitki lub szersze paski (lub użyć maszynki do makaronu).

    Makaron można ponownie oprószyć mąką i rozrzucić, żeby się nie kleił. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, gotować ok. 2-3 min od czasu wypłynięcia (trzeba sprawdzić). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Ugotowany makaron można przechowywać w pojemniku w lodówce przez tydzień.

    Makaron można też wysuszyć po pokrojeniu – suszyć rozrzucony na czystej ściereczce lub kratce z piekarnika, następie przełożyć do papierowej torebki lub lnianego woreczka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MAKARON

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: