![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/f0fcbe9e-afac-40ac-b7dc-4266a5aa5ba3/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/8d3005ba-9594-44e2-8672-8d60b2947361/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/83f7eca2-3e4e-4b37-b60e-aa9f65a715be/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/00d2c6e7-d6cf-4412-89de-2a8f86f94f16/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/876a45ad-3abb-4d47-8771-4bf814039fa2/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/a6ea2204-d733-4735-a573-3298df86c4a7/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/c8b2669c-79f4-420c-8386-a462d34fd5c9/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/2b0e5010-3b43-43fe-9b33-7fd06ae79dfd/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/11954f4f-3f9e-470c-a312-b547ea76f048/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/a491e8c7-f4d2-4802-98dc-b2b97d2f5ec4/main/pizza.jpg)
![thumbnail image 11](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t8js9lwa-7dcd6-869145-cfcd2-wxmqm485/e29bde2f-6e44-4a1d-a9a1-41b0b1a5299d/main/pizza.jpg)
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 12min
porcja/porcje/porcji
16
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 24/06/16
zmieniono dnia: 09/02/17
Składniki
Pizza
- 200 g ciepłej wody (ok. 40-50°C)
- 8 g (1 łyżeczka) soli morskiej
- 2 g (3/4 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
- 4 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek extra vergine
- 155 g mąki pszennej
- 155 g mąki „00” na pizzę (koniecznie mąka „00”)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Porady
Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).
Przepis na sos pomidorowy: //www.przepisownia.pl/inne-dania-glowne-przepisy/pizza/fg2vh9xp-7dcd6-504978-cfcd2-c55kg3ar
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dziękuję bardzo za odpowiedź![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Aktywne drożdże zamówione u znajomych z Anglii, jak tylko otrzymam to będę działać
Już nie mogę się doczekać
Ja mam suche aktywne drożdże od znajomych z zagranicy (Wieka Brytania). Przy każdej wizycie mi je przywożą. Po otwarciu puszki (pudełka) należy je wykorzystać w ciągu 4 miesięcy.
Myślę, że także w Polsce można kupić te drożdże do wypieków w jakichś specjalistycznych sklepach. Na Zachodzie są powszechne. W ostateczności można użyć drożdży instant, ale trzeba ich użyć mniej i zastosować krótszy czas wyrastania ciasta.
Dodam, że jest prosta zasada: 1 część świeżych drożdży = 1/2 części suchych aktywnych drożdży = 1/4 części suchych błyskawicznych drożdży (instant).
Dołączam zdjęcie drożdży z Wlk. Brytanii.
[[wysiwyg_imageupload:2706:]]
Gdzie mogę znaleźć aktywne suche drożdże? Ewentualnie foto czego szukać![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Wczoraj robiłam tę pizzę; użyłam polecanych suchych aktywnych drożdży, które dostałam od znajomych z UK. Świetne ciasto jak z prawdziwej włoskiej pizzerii.