- TM 5
Składniki
DODATKOWO
- ok. 300 g mąki pszennej do panierowania
- olej do smażenia
CIASTO
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać więcej, jeśli lubi się ostre)
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
MARYNATA
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1000 g kurczaka w kawałkach (stripsy-pokrojona pierś, skrzydełka, podudzia)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- UWAGA!!! Zacząć od marynaty i przygotowania mięsa - patrz punkty 5 i 6.
W czasie gdy mięso się marynuje, należy przygotować gęste ciasto naleśnikowe.
Do "Blokada naczynia miksującego" wbić 2 jajka, dodać 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki mleka; wszystko zmiksować 2 min / obr. 6, by napowietrzyć ciasto. Masa ma być jednolita i przypominać gęste ciasto naleśnikowe (będą widoczne pęcherzyki powietrza).
UWAGA! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku należy zwiększyć ilość dodawanych przypraw. - Do miski z mięsem wlać ciasto naleśnikowe i mieszać łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
- Do innej miski przesiać ok. 300 g mąki. Wkładać do niej po kilka porcji kurczaka obtoczonego ciastem i potrząsać miską tak, by mąka pokryła całe mięso.
UWAGA! Nie obklepywać mięsa przy pomocy dłoni, a jedynie potrząsać miską. - Za pomocą szczypców lub widelca wykładać obtoczone w mące mięso na talerz lub deskę (ewentualnie prosto na patelnię lub do frytkownicy).
- Mięso umyć i osuszyć. Piersi pokroić wzdłuż na paski o grubości ok. 0,5 cm, w skrzydełkach odłamać lotki.
- Wrzucić mięso do miski, posypać 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku, wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (można marynować całą noc).
UWAGA! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku należy zwiększyć ilość dodawanych przypraw. - W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładać partiami (po kilka pasków) kurczaka i smażyć kilka (8-12) minut na średnim ogniu na złoty kolor.
Usmażone kawałki kurczaka odsączać na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
PIECZENIE W PIEKARNIKU
Można je także upiec w piekarniku.
Należy opanierowane mięso ułożyć na blasze i skropić/spryskać olejem. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
CIASTO
MARYNATA
SMAŻENIE
Porady
1. Aby otrzymać charakterystyczną panierkę jak z KFC, nie można wklepywać mąki do mięsa, lecz należy potrząsać miską z mąką, tak aby mąka dokładnie obtoczyła mięso.
2. Ilość i rodzaj przypraw zależy od naszych preferencji smakowych - lepiej na początku wsypać ich mniej, a potem stopniowo dodawać w razie potrzeby. Najlepiej usmażyć jedną czy dwie sztuki mięsa, aby sprawdzić smak.
3. Kurczaka należy wrzucać na dobrze rozgrzany, głęboki olej. Smażyć kilka (8-12) minut na średnim ogniu na głębokiej patelni lub we frytkownicy. Nie wolno przetrzymywać mięsa na patelni, bo kurczak wyjdzie suchy, a nie soczysty.
4. Zamiast pieprzu cayenne można użyć ostrej papryki, należy pamiętać, że w tym przypadku trzeba jej dodać więcej, bo jest mniej ostra od cayenne.
5. Kurczak i ciasto można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, niekoniecznie tymi, które zostały podane w składnikach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne!!! Polecam.
bardzo dobry przepis
ja daję więcej przypraw, polecam
Rewelacyjne, mąż powiedział, że lepsze niż w KFC. Podwoiłam ilość przypraw, bo lubimy mocno przyprawione, ale to oczywiście kwestia gustu. Po prostu boskie 😃😃😃😃
Wyjątkowa panierka. Świetna!!!
Dodaję do ulubionych. Lubię Twoje przepisy - są konkretne i sprawdzone. Dzięki.
Panierka rewelacyjna ...!!! Polecam zrobić również z krewetkami 😋 coś pysznego...!!!
Super panierka. Nie raz powtórzę. Robiłam z piersi kurczaka. Mięsa było dużo więc podzieliłam sobie na dwa dni. 1 dnia smazylam w głębokim oleju i wyszły mega pyszne . Syn wniebowzięty 🤣 drugiego dnia piekłam w piekarniku, ale niestety to już nie to. Nam nie smakowało. Czuć jednak było ta mąkę.
Piekłam w piekarniku. Super przepis i pyszne danie. Dzieciarnia zachwycona
Marianna TM5: jest kfc w Austrii
Burgasse lugner city
Wspaniałe! Przestałam się przejmować tym że w Austrii nie ma KFC 😜
Dzięki!
do sprawdzenia
Are you sure to delete this comment ?