- TM 31
Składniki
CIASTO
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g świeżych drożdży
- 340 g mąki pszennej
- 200 g wody
FARSZ
- 2 szczypty pieprzu (można dodać więcej według uznania)
- 2 szczypty soli (można dodać więcej według uznania)
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 250 g tartego sera mozzarella
- 2 pęczki młodego szpinaku (250 g)
- 2 łyżki masła klarowanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier.
Mieszamy i podgrzewamy 2 min / temp. 30 / obr. 2.
Zostawiamy w naczyniu na 15 min.
Następnie dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto 3 min / obr. "Ciasto" .
Zostawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.
Szpinak myjemy, osuszamy. Odcinamy twarde łodyżki i drobno siekamy.
Do "Blokada naczynia miksującego" dajemy masło klarowane i rozpuszczamy 1 min / temp. 70 / obr. 1.
Dodajemy szpinak, przyprawy i podduszamy 3 min / temp. 100 / obr. "Mieszanie" .
Szpinak pozostawiamy do wystygnięcia.
CIASTO
FARSZ
Porady
Gozleme smakuje na ciepło jak również na zimno.
Podajemy z sosem czosnkowym lub z innym ulubionym sosem.
Gozleme to turecki chlebek. Składniki ciasta są takie same jak na włoską pizzę, jednak sposób wykonania jest nieco inny.
Do przygotowania gozleme możemy użyć dowolnego farszu mięsnego bądź wegetariańskiego.
Dodatkiem łączącym ciasto z farszem u mnie była mozzarella ze względu na jej delikatny smak. Można użyć słonego sera feta. Jeżeli jednak zdecydujemy użyć się mozzarelli, pamiętajmy, aby doprawić farsz solą. W przypadku fety nie jest to konieczne.
Przepis na gozleme ze szpinakiem i mozzarellą (oraz zdjęcie) pochodzą ze strony: //www.thermoprzepisy.pl/dania-wegetarianskie/gozleme-ze-szpinakiem-i-mozzarella/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jak zawsze Twoje przepisy są wyśmienite. Dodaję do swoich kolekcji. Dzięki za przepisy.
Super Robilam jedne ze szpinakiem i serem żółtym
Inaczej niz w przepisie
Ser zolty 250 gr zmielilam 12s 5obr przelozylam do miski
Do naczynia wlozylam 3 zabki czosnku i 90r cebuli, 3s/obr5 pozniej 3min 120 st obr1dodalam 250 gr swiezego szpinaku 12 min 120 st obr2 pozniej dodalam pokrojone pom suszone pol lyzeczki soli pieprzu i galki i wymieszzlam 20s obr 2,5
Inny zrobilam z szynka i serem
polecam
smaczna przekąska
Zrobione- bardzo smaczne, ja zamiast mozarelli dałem zwykły żłóty ser.
musze to zrobic
Przepis rewelacyjny jako baza - można go modyfikować wedle własnych smaków co sprawia, że jest jeszcze bardziej godny polecenia. Ciasto pyszne, mięciutkie i nie "zajeżdża" drożdżami. U mnie w "ulubionych"
Zrobiłam, ale w mojej opinii z tej ilości ciasta można zrobić więcej porcji, bo wychodzą za grube i długo trzeba je piec, żeby nie były surowe w środku
Fajne danie! Do każdej z czterech części dodałam coś innego,tj. pomidorki suszone, szynkę i kukurydzę. Rodzinka pojadła
Polecam.
Wyglada super
Ciasto wyszło rewelacyjne! Nie trzeba podsypywać żeby wyrobić idealne placki. Osobiście mam zamiar zmodyfikować lekko przepis i następnym razem dodać do środka kurczaka i suszone pomidory! Na następny dzień, podgrzane znowu na patelni smakuje jeszcze lepiej!
Are you sure to delete this comment ?