thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 340 g mąki pszennej
  • 200 g wody

FARSZ

  • 2 szczypty pieprzu (można dodać więcej według uznania)
  • 2 szczypty soli (można dodać więcej według uznania)
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 250 g tartego sera mozzarella
  • 2 pęczki młodego szpinaku (250 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier.

    Mieszamy i podgrzewamy 2 min / temp. 30 / obr. 2.

    Zostawiamy w naczyniu na 15 min.

     

  2. Następnie dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto 3 min / obr. Ciasto"Ciasto" .

    Zostawiamy na ok. 1 godziny do wyrośnięcia.

     

     

  3. FARSZ
  4. Szpinak myjemy, osuszamy. Odcinamy twarde łodyżki i drobno siekamy.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy masło klarowane i rozpuszczamy 1 min / temp. 70 / obr. 1.

    Dodajemy szpinak, przyprawy i podduszamy 3 min / temp. 100 / obr. Mieszanie"Mieszanie" .

    Szpinak pozostawiamy do wystygnięcia.

     

     

  5. GOZLEME
  6. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część wałkujemy w kształt koła.

    Na jedną połowę ciasta dajemy szpinak, posypujemy startą mozzarellą.

    Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy.

    Smażymy na suchej patelni do zarumienienia się ciasta z obydwu stron.

     

     

Porady

Gozleme smakuje na ciepło jak również na zimno.

Podajemy z sosem czosnkowym lub z innym ulubionym sosem.

Gozleme to turecki chlebek. Składniki ciasta są takie same jak na włoską pizzę, jednak sposób wykonania jest nieco inny.

Do przygotowania gozleme możemy użyć dowolnego farszu mięsnego bądź wegetariańskiego.

Dodatkiem łączącym ciasto z farszem u mnie była mozzarella ze względu na jej delikatny smak. Można użyć słonego sera feta. Jeżeli jednak zdecydujemy użyć się mozzarelli, pamiętajmy, aby doprawić farsz solą. W przypadku fety nie jest to konieczne.

Przepis na gozleme ze szpinakiem i mozzarellą (oraz zdjęcie) pochodzą ze strony: //www.thermoprzepisy.pl/dania-wegetarianskie/gozleme-ze-szpinakiem-i-mozzarella/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

GOZLEME ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?