thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 18
thumbnail image 19
thumbnail image 20
thumbnail image 21
thumbnail image 22
thumbnail image 23
thumbnail image 24
thumbnail image 25
thumbnail image 26
thumbnail image 27
thumbnail image 28
thumbnail image 29
thumbnail image 30
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17 thumbnail image 18 thumbnail image 19 thumbnail image 20 thumbnail image 21 thumbnail image 22 thumbnail image 23 thumbnail image 24 thumbnail image 25 thumbnail image 26 thumbnail image 27 thumbnail image 28 thumbnail image 29 thumbnail image 30
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Pierogi

  • 1 jajko
  • 25 g oleju (5 łyżek)
  • 250 g wrzącej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 500 g mąki przesiać do naczynia TM.
    - - -
  2. Wlać 250 g wrzątku i wymieszać 1,5 min / obr. Ciasto"Ciasto"
    - - -
  3. Odczekać 3 min i dodać 1 całe jajko (czekanie jest konieczne, gdyż inaczej jajko się zetnie). Wyrobić 1,5 min / obr. Ciasto"Ciasto"
    - - -
  4. Dodać 25 g oleju i pół łyżeczki soli – wyrobić 1,5 min / obr. Ciasto"Ciasto"
    - - -
  5. Wyciągnąć ciasto z naczynia TM, zagnieść ręcznie, uformować kulę i trzymać przykryte ściereczką (lub zawinąć folią spożywczą). Można zostawić na chwilę, żeby "odpoczęło".
    Odrywać po kawałku i cienko wałkować. Resztę ciasta trzymać przykryte ściereczką (lub zawinęte folią spożywczą), aby nie wyschło.

Porady

Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).


Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 80 pierogów (przy bardzo cienko rozwałkowanym cieście; w innym przypadku pierogów będzie mniej).


To ciasto nie pęka, jeśli gotowe pierogi włożymy do zamrażalnika.
Pierogi należy rozłożyć na posypanej mąką desce do krojenia (tacce lub talerzu) i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie przełożyć do woreczków do mrożenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO NA PIEROGI

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: