thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 01/8/20
zmieniono dnia: 04/18/20

Składniki

Składniki na kruche ciasto:

  • 380 g mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 180-220 g drobnego cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 100 g oleju słonecznikowego

Ponadto:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto:

    380 g mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiać, dodać 250 g zimnego masła, posiekać 25 sek / obr. 5. Ciasto ma przypominać kruszonkę.

    Dodać 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i zagnieść 1 min / obr. 5. Wyciągnąć z TM i jeszcze zagnieść ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki zimnej wody.

    Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.

    Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce (grube oczka) większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.

    Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC (bez termoobiegu) przez około 20 minut.

    Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Delikatna budyniowa pianka:

    Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać 5 białek ze szczyptą soli - założyć motylek i nastawić TM na obr. 4 (bez ustawiania czasu).

    Po ubiciu piany na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać 180-220 g drobnego cukru i 16 g cukru wanilinowego, cały czas ubijając na obr. 4.

    Następnie powoli wsypywać 80 g proszku budyniowego.

    Strużką wlewać 100 g oleju słonecznikowego, nie przerywając ubijania.

    Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto 500 g malin (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

    Piec w temperaturze 190ºC (bez termoobiegu) przez około 30-40 minut.

    Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

    Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka i został dostosowany do TM.

Porady

Zamiast malin można użyć np. jeżyn lub mieszanki owoców. Niemniej jednak ciasto najlepiej smakuje z aromatycznymi malinami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: