Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
24
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 08/01/20
zmieniono dnia: 18/04/20
Składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 380 g mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 180-220 g drobnego cukru
- 16 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
- 100 g oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kruche ciasto:
380 g mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiać, dodać 250 g zimnego masła, posiekać 25 sek / obr. 5. Ciasto ma przypominać kruszonkę.
Dodać 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i zagnieść 1 min / obr. 5. Wyciągnąć z TM i jeszcze zagnieść ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce (grube oczka) większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC (bez termoobiegu) przez około 20 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać 5 białek ze szczyptą soli - założyć motylek i nastawić TM na obr. 4 (bez ustawiania czasu).
Po ubiciu piany na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać 180-220 g drobnego cukru i 16 g cukru wanilinowego, cały czas ubijając na obr. 4.
Następnie powoli wsypywać 80 g proszku budyniowego.
Strużką wlewać 100 g oleju słonecznikowego, nie przerywając ubijania.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto 500 g malin (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC (bez termoobiegu) przez około 30-40 minut.
Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka i został dostosowany do TM.
Porady
Zamiast malin można użyć np. jeżyn lub mieszanki owoców. Niemniej jednak ciasto najlepiej smakuje z aromatycznymi malinami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto pycha, dodałam mniej cukru. Wyszło mi jakoś mało budyniowej pianki, a wszystko robiłam według przepisu, ale na pewno upiekę jeszcze nieraz 🥧 😋
Ciasto pyszne, też dodaje nieco mniej cukru .
Ciasto rewelacja, lekkie i pyszne. Dodałam nieco mniej cukru.
Are you sure to delete this comment ?