





Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
51min
porcja/porcje/porcji
15
butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy
Składniki
BUŁECZKI Z PATELNI
- 360 gramów wody, 1,5 szklanki
- 7 gramów drożdży suchych, (lub 25 gramów świeżych drożdży)
- 1 łyżki cukru, (kopiasta)
- 600 gramów mąki pszennej, (3 szklanki) przesianej
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek, (lub oleju)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Zrobić zaczyn:
- do naczynia TM wlać 360 g wody, podgrzać 2 min / 40°C / obr."Mieszanie" ,
- następnie dodać 25 g pokruszonych świeżych drożdży (lub 7 gramów drożdży suszonych) i 1 kopiastą łyżkę cukru - zamieszać 1 min / 40°C / obr."Mieszanie" , po czym zostawić jeszcze na 4 minuty w zamkniętym naczyniu TM.
2. Następnie do zaczynu wsypać 600 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju i wyrobić ciasto 3 min /"Ciasto" .
Zostawić w naczyniu na 30 minut (uwaga, bo może mocno wyrosnąć).
(Można ponownie wyrobić ciasto 3 min /"Ciasto" i zostawić na ok. 30 minut, wówczas ciasto będzie bardziej "dojrzałe".)
3. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na wysokość ok. 1,5 cm. Z ciasta przy pomocy szerokiej szklanki lub innego naczynia wycinać okrągłe bułeczki. Zostawić na 10-20 minut, przykryte ściereczką.
4. W tym czasie mocno rozgrzać patelnię, po czym zmniejszyć ogień na średni lub mały. Patelnia przez cały czas (także w czasie pieczenia bułek) powinna mieć przykrywkę. Pieczemy na suchej patelni (bez tłuszczu!) po ok. 3 minuty z każdej strony pod przykryciem. Należy kontrolować, żeby bułeczki się nie przypaliły.
SMACZNEGO!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
The idea for pokedoku emerged from a deep passion for Pokémon and grid-style puzzle games. Joe's interest was piqued when he discovered Immaculate Grid, a similar concept focused on baseball players.
Dzisiaj zrobiłam. Bułki są pyszne! No i bardzo szybko można je wykonać. Polecam
wow! Ależ ciekawy przepis! Koniecznie do wypróbowania. Dziękuję za inspirację!