thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
51min
porcja/porcje/porcji
15 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

BUŁECZKI Z PATELNI

  • 360 gramów wody, 1,5 szklanki
  • 7 gramów drożdży suchych, (lub 25 gramów świeżych drożdży)
  • 1 łyżki cukru, (kopiasta)
  • 600 gramów mąki pszennej, (3 szklanki) przesianej
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, (lub oleju)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Zrobić zaczyn:

    - do naczynia TM wlać 360 g wody, podgrzać 2 min / 40°C / obr. Mieszanie"Mieszanie" ,

    - następnie dodać 25 g pokruszonych świeżych drożdży (lub 7 gramów drożdży suszonych) i 1 kopiastą łyżkę cukru - zamieszać 1 min / 40°C / obr. Mieszanie"Mieszanie" , po czym zostawić jeszcze na 4 minuty w zamkniętym naczyniu TM.

    2. Następnie do zaczynu wsypać 600 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju i wyrobić ciasto 3 min /Ciasto"Ciasto" .
    Zostawić w naczyniu na 30 minut (uwaga, bo może mocno wyrosnąć).
    (Można ponownie wyrobić ciasto 3 min /Ciasto"Ciasto" i zostawić na ok. 30 minut, wówczas ciasto będzie bardziej "dojrzałe".)

    3. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na wysokość ok. 1,5 cm. Z ciasta przy pomocy szerokiej szklanki lub innego naczynia wycinać okrągłe bułeczki. Zostawić na 10-20 minut, przykryte ściereczką.

    4. W tym czasie mocno rozgrzać patelnię, po czym zmniejszyć ogień na średni lub mały. Patelnia przez cały czas (także w czasie pieczenia bułek) powinna mieć przykrywkę. Pieczemy na suchej patelni (bez tłuszczu!) po ok. 3 minuty z każdej strony pod przykryciem. Należy kontrolować, żeby bułeczki się nie przypaliły.

    SMACZNEGO!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?