![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cp4sls4n-7dcd6-517086-f60be-jg3bfwk7/785824c0-98d3-4515-9729-d131ae382586/main/bulki-z-patelni.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cp4sls4n-7dcd6-517086-f60be-jg3bfwk7/c8cf758e-2f2d-46f7-9318-18d5eab1b630/main/bulki-z-patelni.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cp4sls4n-7dcd6-517086-f60be-jg3bfwk7/6ab139bc-7ddc-4c94-a5b5-e546d9a36173/main/bulki-z-patelni.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cp4sls4n-7dcd6-517086-f60be-jg3bfwk7/84b1e9f1-15be-475f-b829-9d6a19d7f3df/main/bulki-z-patelni.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cp4sls4n-7dcd6-517086-f60be-jg3bfwk7/a5fbc661-2a91-4b11-8621-7b92943fc29d/main/bulki-z-patelni.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/cp4sls4n-7dcd6-517086-f60be-jg3bfwk7/7b763dd7-c58b-4a1a-b27f-2893a26c8e1c/main/bulki-z-patelni.jpg)
Składniki
BUŁECZKI Z PATELNI
- 360 gramów wody, 1,5 szklanki
- 7 gramów drożdży suchych, (lub 25 gramów świeżych drożdży)
- 1 łyżki cukru, (kopiasta)
- 600 gramów mąki pszennej, (3 szklanki) przesianej
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek, (lub oleju)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Zrobić zaczyn:
- do naczynia TM wlać 360 g wody, podgrzać 2 min / 40°C / obr."Mieszanie" ,
- następnie dodać 25 g pokruszonych świeżych drożdży (lub 7 gramów drożdży suszonych) i 1 kopiastą łyżkę cukru - zamieszać 1 min / 40°C / obr."Mieszanie" , po czym zostawić jeszcze na 4 minuty w zamkniętym naczyniu TM.
2. Następnie do zaczynu wsypać 600 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju i wyrobić ciasto 3 min /"Ciasto" .
Zostawić w naczyniu na 30 minut (uwaga, bo może mocno wyrosnąć).
(Można ponownie wyrobić ciasto 3 min /"Ciasto" i zostawić na ok. 30 minut, wówczas ciasto będzie bardziej "dojrzałe".)
3. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na wysokość ok. 1,5 cm. Z ciasta przy pomocy szerokiej szklanki lub innego naczynia wycinać okrągłe bułeczki. Zostawić na 10-20 minut, przykryte ściereczką.
4. W tym czasie mocno rozgrzać patelnię, po czym zmniejszyć ogień na średni lub mały. Patelnia przez cały czas (także w czasie pieczenia bułek) powinna mieć przykrywkę. Pieczemy na suchej patelni (bez tłuszczu!) po ok. 3 minuty z każdej strony pod przykryciem. Należy kontrolować, żeby bułeczki się nie przypaliły.
SMACZNEGO!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
The idea for pokedoku emerged from a deep passion for Pokémon and grid-style puzzle games. Joe's interest was piqued when he discovered Immaculate Grid, a similar concept focused on baseball players.
Dzisiaj zrobiłam. Bułki są pyszne! No i bardzo szybko można je wykonać. Polecam
wow! Ależ ciekawy przepis! Koniecznie do wypróbowania. Dziękuję za inspirację!
Are you sure to delete this comment ?