Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
22
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 11/06/16
zmieniono dnia: 22/07/16
Składniki
PROZIAKI
- 370 g zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g przesianej mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.
Podzielić na 4 części.
Porady
Różne informacje na temat proziaków oraz inne wersje przepisów znajdziecie tutaj:
//www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyborne, smak dziedzinstwa - moja Mama robi takie same!
Przepychota!! Musiałam zrobić kolejną porcję!!
Wioletanno:koleny raz zrobione na impreze i kazdy chwali Uzywane sa w zamian chleba i podajemy z pasta marchewkowa z przepisowni rewelacja
Dla mnie rewelacja Podajemy je z maslem czosnkowym lub hummusem i na wierch pomidor Superrr
Smak dzieciństwa !przepyszne!! Gorąco polecam ja robiłam na grillu Elektryczny
pyszne , podane z maslem czosnkowym do salatki z łososiem.
Super. Zamiast mąki zwykłej dałam mąkę orkiszową. Wyszły wyśmienite.😄😄😄
Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 220 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut.
Jeżeli używamy patelni, to wystarczy kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Ja piekę bez użycia tłuszczu.
Ten przepis przywołał wspomnienia z mojego dzieciństwa, kiedy to na wsi, u mojej babci sąsiedzi piekli proziaki na blachach glinianego pieca. Przybiegałam tam zawsze aby dostać jednego proziaka. Teraz często piekę je w domu bo pamiętam od lat ten przepis. Super przekąska!
Na pewno zsiadłe mleko można zastąpić jogurtem lub śmietaną, my jednak robimy od lat na kwaśnym mleku.
Are you sure to delete this comment ?