Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
22
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 11/06/16
zmieniono dnia: 22/07/16
Składniki
PROZIAKI
- 370 g zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g przesianej mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.
Podzielić na 4 części.
Porady
Różne informacje na temat proziaków oraz inne wersje przepisów znajdziecie tutaj:
//www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyborne, smak dziedzinstwa - moja Mama robi takie same!
Przepychota!! Musiałam zrobić kolejną porcję!!
Wioletanno:koleny raz zrobione na impreze i kazdy chwali Uzywane sa w zamian chleba i podajemy z pasta marchewkowa z przepisowni rewelacja
Dla mnie rewelacja Podajemy je z maslem czosnkowym lub hummusem i na wierch pomidor Superrr
Smak dzieciństwa !przepyszne!! Gorąco polecam ja robiłam na grillu Elektryczny
pyszne , podane z maslem czosnkowym do salatki z łososiem.
Super. Zamiast mąki zwykłej dałam mąkę orkiszową. Wyszły wyśmienite.😄😄😄
Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 220 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut.
Jeżeli używamy patelni, to wystarczy kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Ja piekę bez użycia tłuszczu.
Ten przepis przywołał wspomnienia z mojego dzieciństwa, kiedy to na wsi, u mojej babci sąsiedzi piekli proziaki na blachach glinianego pieca. Przybiegałam tam zawsze aby dostać jednego proziaka. Teraz często piekę je w domu bo pamiętam od lat ten przepis. Super przekąska!
Na pewno zsiadłe mleko można zastąpić jogurtem lub śmietaną, my jednak robimy od lat na kwaśnym mleku.