thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 18
thumbnail image 19
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17 thumbnail image 18 thumbnail image 19
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
22 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

PROZIAKI

  • 370 g zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g przesianej mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Wszystkie składniki włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zarobić ciasto 1 min / poz. Ciasto"Ciasto" .

     

  2.  

    Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.

     

  3.  

    Podzielić na 4 części.

     

  4.  

    Rozwałkować na placki o wysokości ok. 0,3-0,5 cm (może być nawet 1 cm).

     

  5.  

    Pokroić na kawałki o różnej wielkości.

     

  6.  

    Piec na blasze lub patelni bez oleju przez kilka minut z każdej strony - do zarumienienia.

     

    Można piec na grillu - wówczas trzeba użyć blaszki do pieczenia ciasta.

     

  7.  

    Najlepiej jeść ciepłe proziaki z dodatkiem masła.

    Niektórzy używają masła czosnkowego, masła ziołowego, sera, serka topionego albo miodu, dżemu czy konfitur.

     

    Jeszcze inni jedzą z sosem (np. grzybowym).

     

    Wyśmienicie smakują też bez żadnych dodatków.

     

Porady

Różne informacje na temat proziaków oraz inne wersje przepisów znajdziecie tutaj:

//www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PROZIAKI - PROZIOKI - PLACKI SODOWE

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?