Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 23/04/20
zmieniono dnia: 19/03/23
Składniki
MILK BREAD - CHLEB MLECZNY
- 310 gramów mąki tortowej, plus mąka do podsypania
- 230 gramów świeżego mleka, (przed przygotowaniem chleba wstaw na 20 minut do zamrażarki)
- 1 żółtko
- 30 gramów cukru
- pół łyżeczki soli
- 10 gramów mleka w proszku
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 25 gramów Miękkiego masła
- lodowata woda do spryskania chleba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.
Wyjmij z lodówki masło, żeby zmiękło.
Mleko wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
2.
20 g mąki tortowej i 100 g mleka wymieszaj 3 min / 80ºC / obr. 3.
Zostaw na 10-15 min.
3.
Dodaj 130 g mleka, 1 żółtko, 30 g cukru, pół łyżeczki soli, 10 g mleka w proszku, 290 g mąki tortowej, 1 łyżeczkę suszonych drożdży. Ustaw 4 min / obr. interwał"Ciasto" .
4.
Dodaj 25 g miękkiego masła, 1 min / obr. interwał"Ciasto" .
Przełóż na stolnicę. W razie potrzeby podsyp mąką (UWAGA! Ciasto ma być mięciutkie). Uformuj kulę, rozwałkuj lub rozciągnij rękami. Złóż w kopertę.
Przykryj i zostaw na ok. 45 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
5.
Foremkę 19 cm x 10 cm x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą (lub wyłóż papierem do pieczenia).
6.
Uderzaj ciasto pięścią, żeby je odgazować. Podziel ciasto na 3 części - uformuj 3 kule, zostaw pod przykryciem na 10 min.
7.
Po tym czasie każdą część rozwałkuj na płaski pas. Zwiń rolki (jak roladki). Ułóż w foremce (mają być odstępy między rolkami).
8.
Pozostaw do wyrastania ok. 40 min.
9.
Na 15 minut przed końcem wyrastania nastaw piekarnik na 180ºC.
Włóż wodę do zamrażalnika.
10.
Spryskaj lodowatą wodą i piecz ok. 25 minut w temp. 180ºC aż chleb będzie miał złotobrązowy kolor.
11.
Przełóż na kratkę do wystudzenia.
-
Porady
Warto zrobić od razu z podwójnej porcji.
Jesli lubimy słodsze pieczywo - można dodać więcej cukru.
Pieczywo sprawdza się także w formie bułeczek - formujemy nieduże kulki lub rolki i układamy na dużej blasze w niewielkich odstępach. Po spryskaniu wodą można bułki posypać makiem, sezamem, siemieniem lnianym, słonecznikiem itp.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszny. Delikatny i mięciutki.
Owinęłam folią spożywczą i - co mnie zdziwiło - bardzo długo utrzymuje świeżość.
Następnym razem spróbuję też zrobić bułeczki.
Are you sure to delete this comment ?