Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Pączki według przepisu Magdy Gessler
- 500 g mąka pszenna
- 75 g cukier
- 25 g drożdże świeże, pokruszone
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 125 g mleka
- 125 g masła, roztopionego, przestudzonego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypty soli
- smalec, do smażenia
- marmolada różana, do nadzienia
- cukier puder lub lukier, do ozdobienia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 125 g mleka, podgrzać: czas 3 minuty/temp. 37 stopni/obr. 1
- Dodać 25 g cukru, 25 g drożdży, 50 g mąki. Wymieszać: czas 7 sek./obr. 3
Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut
Umyć naczynie miksujące - Pod koniec wyrastania zaczynu w naczyniu miksującym założyć motylek i ubić 5 żółtek, 2 jajka,50 g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego: czas. 6 minut/temp. 37 stopni/obr. 4
- Do masy jajecznej dodać pozostałe 450 g mąki, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać: czas 4 minuty/obr. Ciasto (Interwał)"Ciasto"
W połowie wyrabiania, przez otwór w pokrywie wlewać stopniowo roztopione i przestudzone masło - Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
- Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać krążki o śr. około 6 cm. Krążki przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia
- Rozgrzać smalec (najlepiej w szerokim, płaskim rondlu). Żeby mieć pewność, że temperatura tłuszczu jest dobra, można wrzucić do garnka kawałek surowego ziemniaka. Jak zacznie mocno "skwierczeć", smalec jest gotowy do smażenia
- Pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz, przykrywamy garnek pokrywą i smażymy około 2 - 3 minuty. Odkrywamy pokrywę, przewracamy pączki na drugą stronę i smażymy około 2 minut bez przykrycia (powinna utworzyć się jasna otoczka)
- Usmażone pączki wykładamy na ręcznik jednorazowy, jeszcze ciepłe nadziewamy nadzieniem ze szprycy i odkładamy.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Podwieczorek
Przekąska
Smażenie
Smażenie na głębokim tłuszczu
Karnawał
Sylwester
Deser
Ciastka
Bułka
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze