![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/26kmbihi-0c08c-810579-f60be-gfq7ar8m/01d92035-38db-48e0-9d1f-7594f4224dea/main/paczki-wedlug-przepisu-magdy-gessler.jpg)
Składniki
Pączki według przepisu Magdy Gessler
- 500 g mąka pszenna
- 75 g cukier
- 25 g drożdże świeże, pokruszone
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 125 g mleka
- 125 g masła, roztopionego, przestudzonego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypty soli
- smalec, do smażenia
- marmolada różana, do nadzienia
- cukier puder lub lukier, do ozdobienia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać 125 g mleka, podgrzać: czas 3 minuty/temp. 37 stopni/obr. 1
Dodać 25 g cukru, 25 g drożdży, 50 g mąki. Wymieszać: czas 7 sek./obr. 3
Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut
Umyć naczynie miksującePod koniec wyrastania zaczynu w naczyniu miksującym założyć motylek i ubić 5 żółtek, 2 jajka,50 g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego: czas. 6 minut/temp. 37 stopni/obr. 4
Do masy jajecznej dodać pozostałe 450 g mąki, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać: czas 4 minuty/obr. Ciasto (Interwał)
"Ciasto"
W połowie wyrabiania, przez otwór w pokrywie wlewać stopniowo roztopione i przestudzone masłoCiasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać krążki o śr. około 6 cm. Krążki przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia
Rozgrzać smalec (najlepiej w szerokim, płaskim rondlu). Żeby mieć pewność, że temperatura tłuszczu jest dobra, można wrzucić do garnka kawałek surowego ziemniaka. Jak zacznie mocno "skwierczeć", smalec jest gotowy do smażenia
Pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz, przykrywamy garnek pokrywą i smażymy około 2 - 3 minuty. Odkrywamy pokrywę, przewracamy pączki na drugą stronę i smażymy około 2 minut bez przykrycia (powinna utworzyć się jasna otoczka)
Usmażone pączki wykładamy na ręcznik jednorazowy, jeszcze ciepłe nadziewamy nadzieniem ze szprycy i odkładamy.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?