Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
CIASTO:
- 320 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli
NADZIENIE:
- 300 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 200 g twarogu, lub serka wiejskiego
- 200 g crème fraîche, min 30% tłuszczu, lub gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu, mielonego
- 1 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 320g wody, dodać 20g drożdży. Założyć miarkę na pokrywę i podgrzać: czas 2 minuty/temp. 37 stopni/obr. 2
- Dodać 500g mąki i 1 łyżeczkę soli i wyrobić: czas 2 min. 30 sek./obr. "Ciasto" Interwał (ciasto)
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
- Umyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć 300g cebuli i rozdrobnić: czas 4-5 sek./obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia - Dodać 200g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i dusić: czas 15 minut/temp. Varoma/obr. 1"Obroty wsteczne" wsteczne.
Przełożyć do koszyczka do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić - Do naczynia miksującego włożyć 200g twarogu lub serka wiejskiego, 200g creme fraiche lub gęstej śmietany, dodać 2 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu i wymieszać: czas 10 sek./obr. 2-3
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienki (ok. 3 mm) prostokąt - Placki ułożyć po dwa na każdej blaszce.
Na środek każdego nałożyć trochę masy serowej i rozsmarować ją, zostawiając wolne brzegi (1 cm) - Wierzch placków posypać cebulą z boczkiem i polać 1 łyżką oliwy
- Piec w temperaturze 230 stopni przez ok. 10-15 minut
- Po upieczeniu pokroić na porcje i podawać niezwłocznie po upieczeniu
CIASTO:
NADZIENIE:
PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI
Porady
WARIANTY:
- z wędzonym łososiem pokrojonym w kostkę i cebulką dymką
- z pokruszonym serem feta, pokrojoną papryką i oliwkami
- ze szpinakiem, plastrami pomidora i serem mozzarella
- plastrami jabłka, cukrem cynamonowym i Calvadosem
Przepis pochodzi z książki "Podróże z thermomixem"
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze