thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
przez GniadaS
opublikowany: 06/11/22

Składniki

Krem z zielonego ogórka

  • 150 g ziemniaków, pokrojonych w 2-3 cm kawałki
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g ogórka gruntowego, lub szklarniowego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g masła
  • 100 g serka topionego
  • 3 łyżeczki mąki ryżowej, białej
  • 2 łyżeczki Bulionu warzywnego, wykonanego w thermomixie
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomixie
  • 100 g śmietany słodkiej, 30% tłuszczu
  • 0,5 pęczka koperku, świeżego, tylko liście
  • 1 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 700 g wrzącej wody, plus dodatkowo do uzupełnienia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia włożyć 150g ziemniaków i 70g cebuli i posiekać: czas 7 sek./obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia

  2. Dodać 700g wrzącej wody, 30g masła, 3 łyżeczki mąki ryżowej i gotować: czas 8 minut/temp. Varoma/obr. 1,5.
    Pierwsze 4 minuty gotować bez miarki

  3. Dodać 200g ogórka, 100g serka topionego, 2 łyżeczki bulionu warzywnego i 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Zmiksować: czas 10 sek./obr. 6.
    Następnie gotować: czas 10 min./temp. 95 stopni/obr. 1,5

  4. Dodać 100g śmietany, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i koperek. Zmiksować: czas 20 sek./obr. 9

  5. Dopełnić wrzącą wodą do 2 litrów (patrz podziałka na wnętrzu naczynia) i zagotować: czas 3 min./temp. 100 stopni/obr. 1,5

  6. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można doprawić pieprzem do smaku

Porady

Przepis inspirowany przepisem z książki Nowoczesne gotowanie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krem z zielonego ogórka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: