Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
Składniki
Krem z zielonego ogórka
- 150 g ziemniaków, pokrojonych w 2-3 cm kawałki
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g ogórka gruntowego, lub szklarniowego, pokrojonego na kawałki
- 30 g masła
- 100 g serka topionego
- 3 łyżeczki mąki ryżowej, białej
- 2 łyżeczki Bulionu warzywnego, wykonanego w thermomixie
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomixie
- 100 g śmietany słodkiej, 30% tłuszczu
- 0,5 pęczka koperku, świeżego, tylko liście
- 1 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 700 g wrzącej wody, plus dodatkowo do uzupełnienia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia włożyć 150g ziemniaków i 70g cebuli i posiekać: czas 7 sek./obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia
- Dodać 700g wrzącej wody, 30g masła, 3 łyżeczki mąki ryżowej i gotować: czas 8 minut/temp. Varoma/obr. 1,5.
Pierwsze 4 minuty gotować bez miarki - Dodać 200g ogórka, 100g serka topionego, 2 łyżeczki bulionu warzywnego i 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Zmiksować: czas 10 sek./obr. 6.
Następnie gotować: czas 10 min./temp. 95 stopni/obr. 1,5 - Dodać 100g śmietany, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i koperek. Zmiksować: czas 20 sek./obr. 9
- Dopełnić wrzącą wodą do 2 litrów (patrz podziałka na wnętrzu naczynia) i zagotować: czas 3 min./temp. 100 stopni/obr. 1,5
- Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można doprawić pieprzem do smaku
Porady
Przepis inspirowany przepisem z książki Nowoczesne gotowanie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszna 👌
przepis pierwsza klasa. przepyszna zupka
Are you sure to delete this comment ?