Składniki
SOS POMIDOROWY
- 80 g ser parmezan, lub podobny, pokrojony na 3 cm kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 80 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 800 g pomidorów, z puszki, krojonych lub 800g przecieru typu passata
- 10-12 liści bazylii, świeżej, lub 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżek oregano, suszone
- 0,5 łyżeczki soli
- 2-3 szczypty pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, lub 2 kostki bulionu warzywnego
SOS ŚMIETANOWY Z BOCZKIEM
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3-4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 10 g masła
- 250-300 g kostek boczku, lub 250-300g wędzonego boczku, pokrojonego na 1 cm kostkę
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g wody
- 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2-3 szczypty pieprzu, mielonego
- 4 łyżeczki mąki pszennej
DODATKOWO
- 400-500 g makaronu, suchego
- natka pietruszki zwyczajna, świeża, posiekana, do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w TM włożyć 80g parmezanu i rozdrobnić: czas 10 sek./obr. 10.
Przełożyć do innego naczynia - Umieścić ponownie naczynie w TM. Do naczynia włożyć 80g cebuli, 80g selera naciowego, 80g marchewki, 2 ząbki czosnku i papryczkę chilli, dodać 30g oliwy i rozdrobnić: czas 3 sek./obr. 6.
- Składniki zgarnąć kopystką na dno naczyniamiksującego i dusić: czas 3 min./temp. 120 stopni/obr. 1
- Do naczynia w TM dodać 800g pomidorów z puszki lub passatty, 10-12 listków bazylii świeżej lub 1 łyżkę bazylii suszonej, 1 łyżkę oregano suszonego, 0,5 łyżeczki soli, 2-3 szczypty pieprzu, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
- Przełożyć naczynie z urządzenia TM do stacji TMF. Zamiast miarki na pokrywę nałożyć koszyczek. Ustawić w TMF czas 20 min./temp. Varoma/obr. 1 i odparować przekręcając pokrętło w TMF.
W tym czasie przygotować sos śmietanowy z boczkiem w TM - Umieścić drugie naczynie w TM. Do naczynia włożyć 80g cebuli, liście natki pietruszki z 3-4 gałązek, 1 ząbek czosnku i rozdrobnić: czas 3 sek./obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Do naczynia w TM dodać 10g masła i 250-300g kostek boczku i dusić: czas 3 min./temp. 120 stopni/obr. 0,5/wsteczne
- Do naczynia miksującego w TM dodać 200g śmietany 30% tłuszczu, 100g wody, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, i 2-3 szczypty pieprzu i gotować: czas 15 min./temp. 95 stopni/obr. 2/wsteczne.
W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić przez dolną częśćprzystawki Varoma, przełożyć do naczynia do serwowania - Gdy stacja TMF zasygnalizuje koniec pracy, przelać sos do drugiego naczynia do serwowania i odstawić
- Gdy TM zasygnalizuje koniec pracy, odebrać 5-6 łyżek sosu śmietanowego do osobnej miseczki, dodać do tego 4 łyżeczki mąki pszennej i dokładnie wymieszać łyżką
- Do naczynia w TM dodać mieszankę sosu z mąką i 60g startego wcześniej parmezanu i gotować: czas 3-5 min./temp. 100 stopni/obr. 2/wsteczne.
Sos przełożyć do trzeciego naczynia do serwowania - Makaron podawać z sosami udekorowany pozostałym parmezanem, bazylią i natką pietruszki, bezpośrednio po przygotowaniu
Porady
1. W zależności od osobistych preferencji można użyć dowolnego suchego makaronu np. z pszenicy durum, bezglutenowego lub z ciecierzycy
2. Sos pomidorowy jest wegetariański. Aby uzyskać wersję wegańską, należy pominąć parmezan w przepisie
3. Aby otrzymać bezglutenowy sos śmietanowy, należy w pkt. 10 mąkę pszenną zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Sos będzie wtedy trochę rzadszy
4. Aby przygotować sos śmietanowy w wersji wegetariańskiej, należy w pkt. 7 zastąpić boczek taką samą ilością świeżych grzybów, pokrojonych w 2-3 mm plastry
Przepis utworzono na potrzeby szkolenia przedstawicieli, aby ułatwić gotowanie i aby przedstawić, jak tworzyć przepisy na tej stronie i wysyłać je na urządzenia TM. Autorem przepisu jest Vorwerk Polska
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze