thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 20/02/22
zmieniono dnia: 20/02/22

Składniki

Ciasto

  • 460 g mąki pszennej
  • 260 g wody, letniej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki suchych drożdży

Farsz

  • 250 g twarogu, najlepiej tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g sera mozzarella, startego, lub zetrzeć wg. przepisu na rozdrabnianie sera
  • 120 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • masło, do smarowania placków, najlepiej w 1 kawałku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 250 g twarogu w kawałkach, 150 g startego sera mozzarella i 120 g sera feta w kawałkach. Rozdrobnić: czas 7 sek./obr. 4 wsteczne Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych"
    Przełożyć do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać 260 g wody, dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży i 2 łyżeczki cukru. Podgrzać: czas 2 minuty/temp. 37 stopni/obr. 1.
  3. Dodać 460 g mąki, 1 łyżeczkę soli i 30 g oleju. Wyrobić ciasto: czas 3 minuty/ poz. Ciasto Ciasto"Ciasto"
  4. Pozostawić w naczyniu na 45 minut. Potem ponownie wyrobić: czas 1 minuta/poz. Ciasto Ciasto"Ciasto"
  5. Wyłożyć ciasto na obficie oprószony mąką blat. Ciasto jest miękkie. Podzielić na 2 części i uformować dwie kule. Każdą kulę rozciągnąć palcami na blacie na koło o średnicy około 26 cm.
  6. Na każdym placku wyłożyć po połowie farszu, rozkładając go, pozostawiając około 3 cm brzegu ciasta. Docisnąć. Oprószonymi mąką rękoma zebrać brzegi ciasta w tzw. sakiewkę, skleić na czubku i spłaszczyć. Od środka placka w kierunku brzegów rozciągać go, podsypując mąką i przewracając, by powstał placek o średnicy około 26 cm. Odstawić na około 15 minut do podrośnięcia.
  7. Rozgrzać patelnię (26-28 cm) i przesmarować masłem. Położyć placek i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień na średni. Smażyć kilka minut, przerzucić łopatką na drugą stronę, posmarować wierzch ciasta masłem (dość obficie) i znów przykryć. Ponownie smażyć kilka minut i znów przerzucić na drugą stronę i znów posmarować masłem. Po kilku minutach zdjąć placek z patelni na np. deskę tak, by smażona strona była u góry i jeszcze raz podmarować masłem. Te same czynności wykonać dla drugiego placka.Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  8. Pokroić na 4 lub 6 kawałków. Spożywać na ciepło lub zimno

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chaczapuri a’la imeruli

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: