Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Ciasto
- 460 g mąki pszennej
- 260 g wody, letniej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 30 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczki suchych drożdży
Farsz
- 250 g twarogu, najlepiej tłustego, pokrojonego na kawałki
- 150 g sera mozzarella, startego, lub zetrzeć wg. przepisu na rozdrabnianie sera
- 120 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- masło, do smarowania placków, najlepiej w 1 kawałku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 250 g twarogu w kawałkach, 150 g startego sera mozzarella i 120 g sera feta w kawałkach. Rozdrobnić: czas 7 sek./obr. 4 wsteczne "Brak obrotów wstecznych"
Przełożyć do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące. - Do naczynia miksującego wlać 260 g wody, dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży i 2 łyżeczki cukru. Podgrzać: czas 2 minuty/temp. 37 stopni/obr. 1.
- Dodać 460 g mąki, 1 łyżeczkę soli i 30 g oleju. Wyrobić ciasto: czas 3 minuty/ poz. Ciasto "Ciasto"
- Pozostawić w naczyniu na 45 minut. Potem ponownie wyrobić: czas 1 minuta/poz. Ciasto "Ciasto"
- Wyłożyć ciasto na obficie oprószony mąką blat. Ciasto jest miękkie. Podzielić na 2 części i uformować dwie kule. Każdą kulę rozciągnąć palcami na blacie na koło o średnicy około 26 cm.
- Na każdym placku wyłożyć po połowie farszu, rozkładając go, pozostawiając około 3 cm brzegu ciasta. Docisnąć. Oprószonymi mąką rękoma zebrać brzegi ciasta w tzw. sakiewkę, skleić na czubku i spłaszczyć. Od środka placka w kierunku brzegów rozciągać go, podsypując mąką i przewracając, by powstał placek o średnicy około 26 cm. Odstawić na około 15 minut do podrośnięcia.
- Rozgrzać patelnię (26-28 cm) i przesmarować masłem. Położyć placek i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień na średni. Smażyć kilka minut, przerzucić łopatką na drugą stronę, posmarować wierzch ciasta masłem (dość obficie) i znów przykryć. Ponownie smażyć kilka minut i znów przerzucić na drugą stronę i znów posmarować masłem. Po kilku minutach zdjąć placek z patelni na np. deskę tak, by smażona strona była u góry i jeszcze raz podmarować masłem. Te same czynności wykonać dla drugiego placka."Blokada naczynia miksującego"
- Pokroić na 4 lub 6 kawałków. Spożywać na ciepło lub zimno
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze