Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
30
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 06/03/22
zmieniono dnia: 06/03/22
Składniki
CIASTO
- 130 g mleka
- 130 g wody
- 30 g drożdży świeżych, rozkruszonych
- 15 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 60 g masła
FARSZ
- 200 g mięsa wieprzowego, pokrojonego na ok. 3 cm kawałki
- 200 g mięsa wołowego, pokrojonego na ok. 3 cm kawałki
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g selera, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomix
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1/4 łyżeczki kminku, mielonego
- 1/2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 czerstwa bułka, namoczona w ciepłej wodzie i odciśnięta
- 1 jajko
Dodatkowo
- olej lub smalec do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić rondelek lub miskę, odważyć 60g masła. Rozpuścić je na kuchence lub w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia
- Na pokrywie naczynia postawić dolną część przystawki Varoma. Odważyć do niej 200g pokrojonego mięsa wieprzowego i 200g pokrojonego mięsa wołowego. Odstawić"Czajnik"
- Do naczynia miksującego wlać 600g wody. Włożyć koszyczek i odważyć do niego 80g marchewki, 50g pietruszki, 50g selera.
- Na pokrywę naczynia nałożyć Varomę z mięsem i gotować: czas 20 minut/temp. Varoma/obr. 1
- Po tym czasie ściągnąć Varomę z mięsem i odstawić na chwilę. Wyciągnąć koszyczek z warzywami za pomocą kopystki. Odstawić do wystudzenia. Ponownie nałożyć Varomę i gotować mięso dalej: czas 20 minut/temp. Varoma/obr. 1
- Odstawić mięso do wystudzenia. Wylać wodę z naczynia i je opłukać. Przygotować ciasto
- Do naczynia wlać 130g mleka i 130g wody. Dodać 30g pokruszonych drożdży i 15g cukru. Podgrzać: czas 2 min 30 sek/temp. 37 stopni/ obr. 1
- Dodać 50g mąki i wymieszać: czas 10 sek/obr. 4
Pozostawić w naczyniu na 10 minut do wyrośnięcia - Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe 450g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2 żółtka, 1 jajko i wyrobić: czas 3 min./obr. Ciasto (Interwał)"Ciasto"
- Dalej wyrabiać: czas 1 min./obr. Ciasto (Interwał)"Ciasto" i wlewać przez otwór w pokrywie rozpuszczone, przestudzone masło
- Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do 1 godziny. W tym czasie dokończyć przygotowanie farszu
- Umyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć 80g cebuli i 3 ząbki czosnku. Posiekać: 7 sek./obr. 5,5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia - Dodać 20g oleju i dusić: czas 5 min./temp. 120 stopni/obr. 1
- Do naczynia dodać przestudzone mięso i warzywa, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 1/4 łyżeczkę pieprzu, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki majeranku, namoczoną i odciśniętą bułkę i jajko. Zmiksować: czas 20 sek./obr. 6.
Jeśli farsz nie będzie jednolity, zgarnąć składniki kopystką na dno i ponownie zmiksować: czas 5-10 sek./obr. 6. Przełożyć do innego naczynia - Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o szerokości około 12 cm. Przeciąć wzdłuż na dwa pasy o szerokości około 6 cm. Na środku każdego paska wyłożyć farsz i skleić go, formując wałek (ciasto dobrze się skleja). Boki walka skleić. Przewałkować rękoma każdy wałek, aby go lekko wydłużyć i wyrównać
- Każdy wałek pociąć na paszteciki o długości około 10-12 cm. Boki każdego pasztecika skleić. Odstawić na 10 minut
- W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć paszteciki, jak pączki, po kilka minut z każdej strony
- Usmażone wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawać z barszczykiem na ciepło
Porady
Paszteciki można przygotować także z farszem bezmięsnym, np. z pieczarkami i cebulką, z warzywami gotowanymi i serem itp.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?