- TM 5
Składniki
Risotto
- 270 ml wody
- 30 ml białego wytrawnego wina
- 160 g ryżu do risotto (np. Arborio)
- 1 pomidor
- 1 niewielka cukinie
- 20 g masła klarowanego
- 1 cebula szalotka
- 20 g parmezanu
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego przygotowanego w TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Parmezan włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do miseczki, odstawić.
2. Do naczynia miskującego włożyć przekrojoną na pół (wzdłuż) cebulę szalotkę oraz pokrojoną na kawałki cukinię. Rozdrobnić 5 s / obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno naczynia.
3. Dodać połowę masła i dusić 3 min/120*/obr. 1
4. Dodać ryż i pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora, dusić 3 min./120*/"Obroty wsteczne" /obr.1 bez założonej miarki
5. Dolać wino, dusić 1 min/100*/"Obroty wsteczne" /obr.1 bez założonej miarki
6. Dolać wodę, dodać koncentrat bulionu, przemieszać całość kopystką (aby ryż nie przywarł do dna). Gotować 12 min/100*/"Obroty wsteczne" /obr. 1. Zamiast miarki postawić koszyczek. po ugotowaniu zostawić na 1 minutę
7. Dodać pozostałe masło i parmezan, wymieszać kopystką i podawać
Smacznego.
Risotto z cukinią i pomidorem
Porady
Jeśli nie chcecie używać wina możecie zastąpić je taką samą ilością wody, jednak wino ma tu znaczący wpływ na smak risotto.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
muszę spróbować
Bardzo dobre risotto, polecam. Dodałam więcej cukinii i więcej parmezzanu. Palce lizać !!!
Przepis rewelacyjny, warty wybróbowania. Polecam!
Dodalam troszke chilli iwyszlo pycha,napewno dodaje do ulubionych.
Bardzo dobre. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Na pewno dodam do moich ulubionych
Pyszne risotto 👌🏼 Polecam, dodałam tylko łyżeczkę soli
zamiast wina dodałam chilli i wyszło przepyszne!
Bardzo dobre. Moze byc wiecej wina. I inny ser
Pychotka, nawet bez białego wina i sera 😉
Rewelacyny przepis i super smaczne danie Polecam
Are you sure to delete this comment ?