Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
60
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 28/12/15
zmieniono dnia: 27/10/16
Składniki
Ciasteczka
- 200 g zimnego masła
- 120 g ksylitolu
- 140 g mąki kukurydzianej
- 200 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypty soli
- 1 łyżeczek ekstraktu waniliowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki zimne masło. Dodać mąkę, skrobię, ksylitol, żółtki i jajko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy.
2. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./obr.5
3. Wyjąć kopystką ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.
4. Rozgrzać piekarnik do 180*C (termoobieg)
5. Wyjać z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką kukurydzianą na grubość 3mm, wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
6. Ciasteczka można posmarować lekko roztrzepanym pozostałym białkiem
7. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut do lekko złotego koloru
8. Odstawić do ostudzenia.
Kruche ciasteczka kukurydziane
Porady
Zamiast ksylitolu można użyć drobnego cukru.
Skrobię ziemniaczaną można zamienić skrobią kukurydzianą
Zamiast ekstraktu można użyć cukier wanilinowy
Aby ciasto się lepiej wałkowało można wałkować przez folię spożywczą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepyszne, dawno szukałam dobrego przepisu na ciasto kruche. Ja nie wycinałam i nie rozwałkowywałam tylko nabierałam ciasto łyżką (ok 1/3 kopiastej łyżki) na dłoń i formowałam kulki w kształcie orzecha i na blachę, a potem tylko lekko dociskałam dłonią i tworzyły się piękne koliste ciasteczka
Polecam wałkować te ciasteczka, jak i wszystkie kruche, przez folię spożywczą, nie trzeba będzie podsypywać tyle mąką.
Smaczne, kruche, maślane. Polecam. Trochę z rozwałkowaniem ciasta miałam kłopot mocno się kleiło i trzeba dużo podsypać mąki.
Ciasteczka wyszły przepyszne.
Rewelacja. Kruchutkie, maślane i bez maki pszennej. Polecam
Bardzo kruche ale za to jakie smaczne
Cieszę się że smakowały! To zdecydowanie moje najbardziej ulubione ciasteczka bezglutenowe
Wczoraj piekłam , zamiast ksylitolu dałam cukier trzcinowy. Część ciasteczek po posmarowaniu białkiem posypałam też cukrem. Bez tego i tak były słodziutkie, ale z tą posypką chyba jeszcze bardziej mi smakowały. Ciasteczka rewelacja, znikały prawie prosto z blaszki. Z pewnością będę robiła je częściej. Pyszniutkie
Mania
Apetycznie!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi