- TM 5
Składniki
Ciasteczka jaglane
- 130 g zimnego masła
- 20 g ksylitolu
- 1 jajko
- 100 g mąki jaglanej
- 200 g Płatków jaglanych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki zimne masło i dodać pozostałe składniki.
2. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./obr.5
3. Wyjąć kopystką ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.
4. Rozgrzać piekarnik do 180*C (termoobieg)
5. Ciasto wyjać z lodówki, kroić na kawałki, rozwałkować, podsypując mąką kukurydzianą na grubość 5mm, wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
7. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut do lekko złotego koloru
8. Odstawić do ostudzenia.
Porady
Zamiast ksylitolu możesz użyć stewii lub normalnego cukru.
Ciasteczka nie są prawie w ogóle słodkie, więc jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj więcej ksylitolu/stewii czy cukru.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciekawe ciastka bezglutenowe. W smaku nieco przypominają ciasteczka owsciane. Zamiast masła dałam oleju kokosowego, a po upieczeniu spód ciastek został "pomalowany" mleczną czekoladą. Wyszła fajna alternatywa, dla tradycyjnych wypieków. Polecam